Povežite se s nama

Crna kronika

Bombaši tražili milijune, bombe radili preko dark weba

Objavljeno

na
Dvojica uhićenih bombaša u Rijeci, Hrvat i Nijemac, koje policija povezuje s nizom postavljenih eksplozivnih naprava, privedena su na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Nakon toga sudac istrage trebao bi odlučiti idu li u jednomjesečni istražni zatvor. U 14 sati je održana izvanredna konferencija policije o cijelom slučaju.

Jedna osoba je državljanin Njemačke, a druga i Njemačke i Hrvatske. Obojica su bila prikriveno u Hrvatskoj, rečeno je na presici. Slična ili ista kaznena djela učinili su i na području Njemačke.

“Odmah nakon prvog događaja smo pristupili slučaju. Prvi događaj je upućivao da su počinitelji mogli imati veze s inozemstvom i da koriste metode i platforme koje do tada nisu korištene u Hrvatskoj. Zaključili smo da imaju veze s Hrvatskom. Predmet je kompleksan, i način na koji su djela počinjena. Istraživanje je išlo u više pravaca. Osim specifičnih metoda smo koristili i klasične metode policijskog rada. Išlo se u svim smjerovima.

Utvrđeno je da počinitelj pokazuje dozu upornosti i kriminalne volje, a da mu je motiv bio isključivo imovinska korist, pretpostavljali smo da će nastaviti. Istraživanje je bilo u koordinaciji sa ŽDO-om u Rijeci i oni su koordinirali rad svih uključenih u istragu, javlja Index.

Počinitelji su se koristili visokotehnološkim znanjima, jako dobro poznaju visoke tehnologije i programske alate, ne samo za počinjenje djela nego i za prikrivanje djela. Fizički su boravili u Hrvatskoj i postavljali eksplozivne naprave i stoga vjerujemo da su povezani s nekim iz Hrvatske.

Ovakve naprave mogli su napraviti samo ako posjeduju znanje. Nisu koristili konvencionalna sredstva. Tragovi koji su pronađeni na mjestima događaja – pristupili smo detaljnoj analizi, procjenama ugroženosti i pristupilo se i prikrivanju policijskih radnji, odnosno postavili smo im zasjedu. Tijekom vikenda smo imali odličnu procjenu i uhitili smo ih neposredno nakon što su postavili bombu kod trgovačkog centra, dok je druga bomba nađena u neposrednoj blizini. Jednu su ranije postavili i aktivirali s odgodom djelovanja.

Od travnja do sad počinili su teška kaznena djela iznude, nedozvoljeno posjedovanje i izrada oružja… Jedan od počinitelja je imao krivotvoreni dokument za boravak u Hrvatskoj. Motiv je isključivo materijalna korist. Prijetnjama su pokušali iznuditi višemilijunske novčane iznose.

Moram pohvaliti sve koji su sudjelovali u ovoj akciji. Pokazali smo da je hrvatska policija spremna nositi se s ovakvim izazovima. Nastavljamo koordinaciju s policijom i kriminalističko istraživanje”, rekli su iz policije.

Prijetili trgovačkim centrima i hotelima, tražili milijune u kriptovalutama

“Sama metodika njihovog rada je bila direktna prijetnja. Dali su naslutiti da se radi o ozbiljnim stvarima i tražili ogromne novčane iznose.

Ovakav slučaj je nezabilježen u Hrvatskoj, korištena tehnologija, znanje… Do dijelova za takve naprave može se doći putem dark weba. Ovo je bio velik izazov za nas. Zato smo osobito zadovoljni što smo uspjeli riješiti slučaj”, rekli su iz policije.

“Prvo kazneno djelo počinjeno je u Opatiji. Tražili su veliku sumu novca u kriptovaluti, nekoliko milijuna eura. Nisu uspjeli izvesti kazneno djelo, ali su uspjeli postaviti bombe pred trgovačke centre. Niti u jednom slučaju nije došlo do ugroze naših građana. Policija je u startu krenula s radnjama da se spriječi ugroza”, dodali su.

“Jedna naprava nađena je u Kostreni, u šumi, prije nego što je podmetnuta”, dodali su. “U dva slučaja radi se o trgovačkim društvima koja jako dobro posluju”, dodano je. “Nakon što nije udovoljeno njihovim zahtjevima, oni su podizali iznos sve do 4.5 milijuna eura u kriptovalutama”, dodaju.

Koristili sofisticirane alate

“Prema našim saznanjima, radi se o dvojici njih, mada ne isključujemo povezanost s drugim osobama. Jedan ima 52 godine, a drugi 33 godine. Prvi put je postavljena bomba koja nije aktivirana, drugi put je aktivirana bomba na daljinu, a u trećem slučaju su imali tri bombe. Te namjere su bile jako opasne. Bombe koje su dodatno nađene su prema našim saznanjima planirali postaviti u Kostreni”, opisuju iz policije.

“Oni su državljani EU tako da su legalno mogli ući u Hrvatsku, ali nisu prijavili boravište, dakle, bili su u Hrvatskoj prikriveno”, kažu. Iz policije nisu htjeli detaljnije govoriti o eksplozivnim napravama koje su postavljali.

“Imali smo dobru suradnju sa žrtvama. Prijetnje su im bombaši slali na e-mail adrese. Koristili su sofisticirane internetske alate za prikrivanje zločina”, dodali su.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram