Povežite se s nama

Vijesti

Četiri mlade znanstvenice kojima se Rijeka ponosi

Objavljeno

naNa svečanoj dodjeli stipendija održanoj u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mlade znanstvenice Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su stipendisticama devetog po redu Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”.

Nevena Cvetešić sa Prirodoslovno–matematičkog fakulteta u Zagrebu, Ivana Mikolašević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Anamarija Rogina s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu te Ksenija Uroić sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, proglašene su ovogodišnjim dobitnicama ove vrijedne nagrade.

Povjerenstvo na čelu s predsjednikom HAZU-a, akademikom Zvonkom Kusićem, članovima kojeg čine akademkinja Sibila Jelaska, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Katica Biljaković, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, prof. dr. sc. Ivan Vicković te pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić, između 58 prijava odabralo je četiri znanstvenice koje su postale ovogodišnje dobitnice vrijednih stipendija u iznosu od 5.000 eura.

Program se već tradicionalno provodi u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L’Oreal-a ADRIA. Povjerenstvo za vrednovanje programa dodijelilo je znanstvenicama jednokratnu stipendiju u iznosu od 5.000 € u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ u Hrvatskoj je prisutan od 2006. godine te je do sada nagradio čak 34 izvanredne hrvatske mlade znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija. Program stipendiranja „Za žene u znanosti“ uz financijski potporu, predstavlja priznanje mladim nadama hrvatske znanosti za dosadašnji i budući znanstveni rad, ali i svojevrstan poticaj znanstvenicama da ustraju u svojem znanstvenom radu.

Primitkom ove stipendije, mlade su znanstvenice postale članice svjetske obitelji stipendistica programa „Za žene u znanosti“, kojeg su još davne 1998. godine pokrenuli L’ORÉAL i UNESCO s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti te mijenjanju njihove predodžbe u društvu. Vrijednost ovog programa prepoznalo je pedesetak zemalja svijeta te je u 15 godina postojanja nagrađeno preko 1300 mladih znanstvenica.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram