Povežite se s nama

Vijesti

Energo vraća stare cijene!

Objavljeno

na

15. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke donijela je svim stanovnicima najvećeg grada na Kvarneru jednu izuzetno dobru vijest.

Gradsko vijeće Grada Rijeke odlučilo je kako će do kraja zimske sezone grijanja ili usvajanja novog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, Energo primjenjivati staru cijenu za isporučenu toplinsku energiju u iznosu od 0,37 kn/kWh, s time da će razlika u cijeni korisnicima biti obračunata nakon donošenja Pravilnika, u mjesecima do kraja godine. Ujedno će se korisnicima toplinske energije ponuditi da putem ankete odluče o jednom od ponuđenih dugoročnih rješenja opskrbe toplinskom energijom.

Najveći dio 15. sjednice Gradskog vijeća bio je posvećen upravo temi Energa. Na prijedlog oporbenih stranaka, Liste za Rijeku, Hrvatskih laburista, Akcije mladih i PGS-a, na dnevnom redu sjednice našao se  prijedlog zaključaka o izmjeni cijene toplinske energije, kojima su vijećnici od gradonačelnika zatražili ukidanje odluke Skupštine Energa o poskupljenju isporučene toplinske energije koja je na snazi od 1. prosinca prošle godine, ukidanje tzv. paušala, odnosno fiksnog dijela računa za instaliranu snagu, koji se naplaćuje tijekom cijele godine, kao i omogućavanje jednostavnijeg isključivanja iz sustava centralnog grijanja i to bez obveze plaćanja fiksne naknade nakon isključivanja.

Nadalje, oporbeni vijećnici su također zatražili da se poduzmu mjere za smanjenje gubitaka toplinske energije od podstanice do krajnjih korisnika, ali i da se utvrde osobe u Energu odgovorne za kršenje Zakona o zaštiti potrošača, budući da Energo nije pisanim putem obavijestio potrošače o promjeni svojih općih uvjeta poslovanja i korištenja javnih usluga, odnosno promjena cijena, iz čega – prema  predlagateljima – proizlazi da su računi nezakoniti i da ih je moguće osporiti, no njihovi prijedlozi su odbijeni.

Svjesni problema s manjim dijelom visokih računa za grijanje koji nastaju zbog nepravičnog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju), Energo i Grad Rijeka su kod nadležnog Ministarstva gospodarstva RH pokrenuli postupak njegovih izmjena s ciljem uvođenja pravičnije raspodjele toplinske energije među korisnicima. Također, pokrenut će se i postupak izmjene dijela Zakona o tržištu toplinske energije, koji se odnosi na smanjenje potrebnog broja krajnjih korisnika na zajedničkom mjerilu toplinske energije, a vezano za isključenje zgrade iz toplinskog sustava.

Veliki pritisak građana koji su se organizirali kroz udrugu Protiv skupog Energa očito je urodio plodom te će Riječani preostali dio ove zime i manji dio proljeća ipak nešto lakše “disati” nakon što im stignu računi za grijanje.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram