Povežite se s nama

Vijesti

Filipović: Trend iseljavanja pokušat ćemo spriječiti izgradnjom stanova za mlade te ulaganjem u vrtiće i poduzetništvo

Objavljeno

na

Rijeka se našla na vrhu neslavne ljestvice velikih gradova u Hrvatskoj koji su prema procjeni Državnog zavoda za statistiku izgubili najviše stanovnika od prošlog popis stanovništva. Njih je čak 14.568 prema procjeni manje u usporedbi s popisom napravljenim 2011. godine.

Gradonačelnik Marko Filipović za Fiuman je otkrio kako namjerava taj trend u narednim godinama zaustaviti.

“Riječ je o procijenjenom gubitku stanovništva u zadnjih deset godina koji je za Rijeku 11,3%. Pritom, puno veći gubitak stanovništva imaju gradovi u Slavoniji, ali na Jadranu je Rijeka nažalost od većih gradova izgubila ponajveći postotak. No, treba imati na umu specifičnost Rijeke kao najgušće naseljenog grada u Hrvatskoj a i šire. Ovdje, nažalost, nema dovoljno prostora za poslovne zone a prometna i lučka infrastruktura gradi se praktički 20 godina kasnije u odnosu na konkurentske gradove. Prostorna ograničenost na 44km2 uzrokuje visoke cijene nekretnina nepristupačne mladima.

No, na ovaj trend iseljavanja nastojimo utjecati projektima koje planiramo poput izgradnje stanova za najam za mlade obitelji, ulaganja u vrtiće i jaslice kako bi svi roditelji imali mogućnost smještaja djece. Također, ulaganjima u sveučilište i u poduzetnički sektor Rijeka se nastoji adekvatno boriti s odlaskom stanovništva. No i dalje treba imati na umu da Rijeka nije usamljen otok već da se čitava Hrvatska susreće s odlaskom ljudi u druge zemlje gdje su uvjeti rada i života bolji. U tom smislu, čitava nacionalna politika trebala bi se intenzivnije pozabaviti ovom činjenicom”, poručio je Filipović.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.01.2023.
Od četvrtka, 26. siječnja 2023. godine bit će zatvoren istočni ulaz / izlaz na parkiralište Delta zbog radova na uvođenju novog sustava naplate. Previđeno trajanje radova je minimalno 7 dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram