Povežite se s nama

Mozaik

Film izvan okvira: Nenad Polimac predstavlja novu knjigu u Art-kinu

Objavljeno

na
Nenad Polimac, hrvatski novinar i filmski kritičar, u Art-kinu predstavlja svoju novu knjigu Život u filmu 1: Uzori i dosezi u sklopu programa Specijalne knjižnice Art-kina Film izvan okvira. Predstavljanje knjige održava se u utorak, 11. veljače u 19 sati. Moderator predstavljanja riječki je sveučilišni profesor Dejan Durić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Život u filmu 1: Uzori i dosezi, u izdanju Znanja, prvi je dio trilogije u kojoj autor sumira svoje bavljenje filmom kao filmski kritičar i novinar. Započinje s domaćim časopisima koji su na njega najviše utjecali, beogradskim listom Film i časopisom Film danas, osvrće se na zagrebačku grupaciju hičkokovci – posebno djelatnu šezdesetih – koja nikad nije uspjela pokrenuti vlastito glasilo, a daje i osobnu povijest časopisa Film koji je uređivao sa svojom kritičarskom generacijom. Najveći dio knjige zapremaju eseji i razgovori s filmskim redateljima.

Nakon promocije knjige prikazat će se film Branka Bauera Licem u lice (1963), po izboru gostujućeg filmskog kritičara, u suradnji s Jadran filmom i Hrvatskom kinotekom (Hrvatski državni arhiv) s 35-milimetarske vrpce.

Program Specijalne filmske knjižnice Art-kina Film izvan okvira donosi komplementaran sadržaj samom filmskom programu kroz predstavljanje knjiga i časopisa, razgovore s autorima i ostalim filmskim djelatnicima.

Nenad Polimac (Zagreb, 1949.) piše o filmu od početka sedamdesetih godina, ističući se tendencijom revalorizacije hrvatske kinematografije i modernijim shvaćanjima svjetskog filma. Suosnivač je Globusa, Nacionala i časopisa Film. Urednik je znamenitih monografija o Živojinu Pavloviću i Branku Baueru, a s Vladimirom Tomićem autor je nekoć popularnih televizijskih emisija o filmu Moderna vremena i Vrtoglavica. Dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković.

Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram