Povežite se s nama

Mozaik

Film izvan okvira: Nenad Polimac predstavlja novu knjigu u Art-kinu

Objavljeno

na
Nenad Polimac, hrvatski novinar i filmski kritičar, u Art-kinu predstavlja svoju novu knjigu Život u filmu 1: Uzori i dosezi u sklopu programa Specijalne knjižnice Art-kina Film izvan okvira. Predstavljanje knjige održava se u utorak, 11. veljače u 19 sati. Moderator predstavljanja riječki je sveučilišni profesor Dejan Durić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Život u filmu 1: Uzori i dosezi, u izdanju Znanja, prvi je dio trilogije u kojoj autor sumira svoje bavljenje filmom kao filmski kritičar i novinar. Započinje s domaćim časopisima koji su na njega najviše utjecali, beogradskim listom Film i časopisom Film danas, osvrće se na zagrebačku grupaciju hičkokovci – posebno djelatnu šezdesetih – koja nikad nije uspjela pokrenuti vlastito glasilo, a daje i osobnu povijest časopisa Film koji je uređivao sa svojom kritičarskom generacijom. Najveći dio knjige zapremaju eseji i razgovori s filmskim redateljima.

Nakon promocije knjige prikazat će se film Branka Bauera Licem u lice (1963), po izboru gostujućeg filmskog kritičara, u suradnji s Jadran filmom i Hrvatskom kinotekom (Hrvatski državni arhiv) s 35-milimetarske vrpce.

Program Specijalne filmske knjižnice Art-kina Film izvan okvira donosi komplementaran sadržaj samom filmskom programu kroz predstavljanje knjiga i časopisa, razgovore s autorima i ostalim filmskim djelatnicima.

Nenad Polimac (Zagreb, 1949.) piše o filmu od početka sedamdesetih godina, ističući se tendencijom revalorizacije hrvatske kinematografije i modernijim shvaćanjima svjetskog filma. Suosnivač je Globusa, Nacionala i časopisa Film. Urednik je znamenitih monografija o Živojinu Pavloviću i Branku Baueru, a s Vladimirom Tomićem autor je nekoć popularnih televizijskih emisija o filmu Moderna vremena i Vrtoglavica. Dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković.

Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram