Povežite se s namaNakon što su nedavno rezultate svoje predizborne ankete objavili Jutarnji list i RTL, koja otkriva ono što već svi znaju – dominaciju SDP-a u 8. izbornoj jedinici, slični rezultati su i u anketi koja je ovih dana provedena za HRT. No, rezultati su ipak nešto malo lošiji za HDZ…

“Iako slovi kao utvrda IDS-a, većinu na izborima u 8. izbornoj jedinici (zapad Primorsko-goranske županije i Istra) redovito osvaja SDP. I sad je uspio zadržati gotovo isti broj glasača kao u studenome. S partnerima iz Narodne koalicije osvaja 32 posto (0,3 posto manje nego prije 9 mjeseci). IDS se, prema anketi, mnogo više zamjerio svojim biračima. Ostao je drugoplasirani s 14,8 posto, ali izgubio gotovo 5 posto birača u odnosu na studeni.

HDZ, čiju listu ovdje predvodi ministar Oleg Butković, dobiva 9,6 posto. To znači da mu se potpora gotovo prepolovila. Živi zid je 1 posto u plusu (6,4 posto). Ako je suditi prema anketi, birače je u 8. izbornoj jedinici najviše razočarao Most. Broj glasova im se u odnosu na studeni više nego prepolovio i trenutačno su ispod izbornog praga na 4.7 posto, pa Ines Strenji Linić, da bi zadržala jedini Mostov mandat, može pomoći samo statistička pogreška ili neodlučni kojih je blizu 23 posto.

Prema takvim rezultatima SDP i partneri dobivaju isti broj mandata – 7. Ništa se ne mijenja ni IDS-u. Iako ide u koaliciji, na tri su prolazna mjesta IDS-ovci, pa će samo oni i sjediti u Saboru. HDZ gubi jedan mandat, tako da Ivan Kirin – koji je nedavno pretrčao iz HSP AS-a u HDZ i zauzvrat na njihovoj listi dobio visoko – peto mjesto, ipak neće zadržati zastupničku fotelju. Jedan siguran mandat, a nisu imali nijedan, anketa predviđa Jedinoj opciji okupljenoj oko Živog zida. Mostov zasad jedini – poprilično visi. Bez dijela neodlučnih, a s postojećom metodom preračunavanja glasova u mandate, mogao bi ga izgubiti u korist SDP-a”, javlja HRT.