Povežite se s nama

Vijesti

Imenovane četiri nove pročelnice upravnih odjela Primorsko – goranske županije

Objavljeno

na
Okončan je natječajni postupak za izbor pročelnika četiri županijska upravna odjela te od 1. srpnja preuzimaju upravljanje resorima iz svojih nadležnosti, priopćio je župan Zlatko Komadina na redovitoj konferenciji za novinare.

Dosadašnja privremena pročelnica UO za opću upravu i upravljanje imovinom Branka Mimica nastavlja voditi taj upravni odjel. Izabela Linčić Mužić izabrana je za pročelnicu UO za pomorsko dobro, promet i veze. Linčić Mužić većinu svoje karijere provela je u kraljevičkom Dalmontu, a posjeduje bogato iskustvo u poslovima vezanim za pomorsko dobro. Alessandra Ban nova je pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj. Diplomirana je ekonomistica koja dolazi iz privatnog sektora s rukovodećeg mjesta regionalne direktorice jednog telekom operatera. Po struci doktorica medicine, Vesna Čavar dolazi na mjesto pročelnice UO za zdravstvo, a većini je poznata kao dugogodišnja ravnateljica Crvenog križa PGŽ.

Prošlog tjedna održan je i sastanak župana s premijerom i ministrima vezano uz izmjene poreznog zakona i Zakona o upravljanju državnom imovinom. U osvrtu na susret, župan je naglasio kako je očito cilj države ponovno prebaciti dio poslova županijama da ih odrađuju u ime i na račun države.

„Za to nam naravno nisu osigurana sredstva dok nam je istovremeno izmjenama zakona ograničen rast poreznih prihoda. Znakovito je da upravo četiri županije, Primorsko-goranska, Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija te Grad Zagreb, jedini ne dobivaju sredstva iz Fonda za poravnanje dok druge županije, što manje imaju, to više i dobivaju. Nama je oduzeta komponenta razvoja i kao da postoji nevidljivi strop do kojeg netko odredi da možeš rasti“, ukazao je župan navodeći tome u prilog izjavu ministra Primorca da je uočeno da pojedini imaju previše prihoda u odnosu na rashode pa im nije potreban porast.

Dodaje da je kao posljedica dobivanja sredstava iz Fonda za poravnanje nekim županijama posljednje četiri godina proračun rastao i do 250 posto, a PGŽ-u 30 posto što, prema županovim riječima, samo govori da država nije uspjela u ravnomjernom razvoju zemlje.

„Većim prihodima mogli bi podići kvalitetu i proširiti lepezu nadstandardnih usluga te realizirati kapitalne projekte dok se na ovaj način vrši stagnacija razvijenog dijela Hrvatske. Mislim da je došlo vrijeme da se to preokrene u korist onih koji stvaraju dodanu vrijednost i prepusti im se udio u PDV-u kako bi ostvarili komponentu rasta“, zaključio je župan.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, dodao je  da unatoč tome što je PGŽ realizirala 90 posto aktivnosti iz Plana razvoja za 2022. godinu i može biti zadovoljna s makroekonomskim pokazateljima, da bi ostvarila dinamičniji razvoj, ipak joj je nužan poticaj, a ne ograničavanje i susprezanje.

Kao primjer dobre prakse, pročelnik ističe Program razvoja otoka u sklopu kojeg će, prema najavama resornog Ministarstva, za otočno područje Primorsko-goranskoj županiji biti alocirano 25 milijuna eura koje će u suradnji s jedinicama lokalne samouprave rasporediti sukladno njihovim prioritetima. Tema će se naći i na sjednici Županijske skupštine PGŽ narednog četvrtka na kojoj se očekuje i dolazak ravnatelja Uprave za otoke Dominika Paparića, kazao je pročelnik.

„Ovo je jedan mali iskorak Ministarstva i očekujemo da u idućem koraku ukupni operativni program „Konkurentnost i kohezija“ bude raspodijeljen na način da županije i jedinice lokalne samouprave znaju koja im je alokacija određena, jer bez toga radimo na slijepo, trošimo puno vremena na projektnu dokumentaciju, a na kraju ispada da se kandidiramo sa slabije razvijenim regijama koje po indeksu razvijenosti dobivaju znatno veći broj bodova i naravno u tom dijelu izostaje investicija“, napomenuo je Krpan.

Izvijestio je i kako je zaključen natječaj za dodjelu sredstava iz Fonda za Gorski kotar vrijedan 930.000,00 eura. Odlukom o II. odabiru projekata raspodijeljeno je gotovo 240.000,00 eura Općini Mrkopalj, Općini Ravnoj Gori, Općini Lokve i Općini Brod Moravice.

PGŽ nastavlja ulagati i u Centar za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije u Šapjanama. Pročelnik Ureda županije Goran Petrc istaknuo je kako je Vatrogasnoj zajednici PGŽ raspoređeno 132.000,00 eura za izgradnju vatrogasnog tornja u sklopu Centra. „Do sada je u Centar uloženo otprilike 820.000,00 eura, odnosno 1,5 milijuna eura sa sredstvima Vatrogasne zajednice dok je vrijednost cjelokupne investicije procijenjena na 10 milijuna eura“, rekao je pročelnik.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže