Povežite se s nama

Ostalo je još desetak dana do trenutka kada će hrvatski birači odlučiti o tome tko će u iduće četiri godine krojiti našu budućnost. Čini se da nas očekuju najneizvjesniji izbori u modernoj povijesti Hrvatske, a konačnog pobjednika odlučit će veliki broj neodlučnih birača. Novost će biti preferencijalno glasovanje kojim će birači moći ukazati povjerenje točno određenom kandidatu. Ako kandidat na listi osvoji 10 % od ukupnih glasova te liste, osvaja saborski mandat.

Birači iz osme izborne jedinice u koju spadaju Rijeka, Crikvenica, Liburnija, otoci i cijela Istra tradicionalno su naklonjeni strankama lijeve orijentacije, no nedavni potresi i raskoli na ljevici mogli bi poremetiti planove favorita predizbornih anketa. Upravo se tome nadaju u “Domoljubnoj” koaliciji predvođenoj HDZ-om i brojnim antirežimskim opcijama poput Živog zida, MOST-a i Pokreta Zajedno.

Ipak, prema rezultatima relevantnih anketa u našoj izbornoj jedinici, izborni će prag prijeći tri liste. Koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om relativni je favorit ispred HDZ-ove Domoljubne koalicije i koalicije Pravo na svoje koju čine IDS – PGS i Lista za Rijeku.

Fiuman.hr predstavlja analizu kandidacijskih lista

Naš portal u iduća tri dana analizirat će kandidate triju najpopularnijih lista prema nekoliko kriterija. To su: društveni ili politički doprinos zajednici, obrazovanje, mladost ili iskustvo, prepoznatljivost kandidata i drugi kriteriji. Svaki kandidat dobit će određeni broj bodova (0-2) koji se kasnije zbrajaju u konačni rezultat liste.

Lista koja osvoji najveći bodova nikako nije favorit našeg portala već samo pokazatelj građanima koja je opcija biračima ponudila najkvalitetnije kandidate. Liste koje ne ulaze u našu malu analizu zasigurno imaju mnogo kvalitetnih kandidata te ćemo se potruditi da i njih predstavimo za vrijeme trajanja predizborne kampanje.

Sutra vam donosimo analizu liste Pravo na svoje koju čine IDS, PGS i Lista za Rijeku.