Povežite se s namaPrije će Josip Broz Tito ustati iz groba nego što će HDZ osvojiti Rijeku i Istru, uvriježeno je mišljenje stanovnika najzapadnijih hrvatskih krajeva. Birači osme izborne jedinice već su desetljećima neskloni desnoj opciji o čemu svjedoči činjenica da ni u “zlatnim godinama” vladavine Ive Sanadera, HDZ nije osvojio više od tri saborska mandata. Je li tome došao kraj?

Prema isprobanom receptu kojeg politička ljevica prakticira već dulje vrijeme, HDZ je za ove izbore okupio čitavu paletu raznih stranaka i strančica u koaliciju pod nazivom “Domoljubna koalicija.” Razlika između nekadašnje “Kukuriku” koalicije i ove HDZ-ove jest da su jednu činili relevantne stranke, a drugu osim HDZ-a sve marginalne političke opcije. Jedine stranke članice “Domoljubne” koalicije koje će prosječnom biraču zvučati poznato jesu posrnuli velikani HSS i HSLS koji na listi kandidata osme izborne jedinice nemaju svojih predstavnika.

Brojne predizborne ankete “domoljubima” predviđaju tri osvojena saborska mandata kojima bi izjednačili najbolje rezultate HDZ-a kada je Hrvatskom žario i palio Ivo Sanader. Iz HDZ-a najavljuju borbu za četvrti, a u nekom suludom raspletu i peti mandat. Ipak, Tomislav Karamarko nije ni sjena onom karizmatičnom Ivi Sanaderu sa splitske rive koji je svojom pojavom privlačio glasove birača od Prevlake do Dunava, od Savudrije do Murskog Središča i od Vancouvera do Melbourna.

HDZ i partneri u osmoj izbornoj jedinici izbore ne mogu izgubiti. Prilično smiona izjava, složit ćete se. Na prošlim parlamentarnim izborima ostvarili su najgori rezultat u novijoj povijesti (nešto više od 27 000 glasova) i svaki glas više jest svojevrsna pobjeda. U “Domoljubnoj koaliciji” nadaju se nečemu više od toga. Biračima osme izborne jedinice ponudili su plejadu novih lica koji će pokušati popraviti narušeni rejting HDZ-a i vratiti povjerenje desnici. Ovo su njihovi kandidati.

  1. Oleg Butković (HDZ) 2 boda

Koordinator Domoljubne koalicije za osmu izbornu jedinicu najzvučnije je ime na ovoj listi. Rođen je ne tako davne 1979. godine, završio je nautiku na riječkom Pomorskom fakultetu na kojemu je i radio kao znanstveni novak prije nego se aktivno počeo baviti politikom. Gradonačelnik Novog Vinodolskog postao je s 26 godina i tu funkciju uspješno obavlja već treći mandat. Za njegova “gradonačelnikovanja” Novi Vinodolski dobio je niz priznanja poput: Srebrni cvijet Europe, europsku nagradu za odgovorni turizam, Plavi cvijet, nagradu za najljepši turistički centar i Korzo Hrvatskih branitelja. Predsjednik je županijskog odbora HDZ-a i član predsjedništva stranke. Slovi kao blizak suradnik Tomislava Karamarka i najizgledniji je kandidat za mjesto ministra pomorstva, prometa i veze ako njegova opcija osvoji vlast. Iako su se uz njegovo ime lijepile afere, u svim je sudskim procesima dokazao svoju nedužnost. Spoj mladosti i iskustva, stručnost te doprinos zajednici i prepoznatljivost kandidata razlog su što ovom perspektivnom političaru dodjeljujemo maksimalan broj bodova. (Napomena: iako nema prebivalište u osmoj izbornoj jedinici, težište njegovog političkog djelovanja je podjednako u Novom Vinodolskom i u Rijeci)

Oleg Butković

2. Anton Kliman (HDZ) 1 bod

Diplomirani ekonomist iz Vodnjana, rođen 1967. godine, aktivni turistički djelatnik, hrvatski branitelj i predsjednik hrvatskog katoličkog zbora “Mi” najveće je iznenađenje na ovoj listi. Relativno nepoznatog Klimana kandidirala je istarska podružnica HDZ-a i on će gotovo sigurno izboriti saborski mandat s obzirom na to da se nalazi na “ulaznom” drugom mjestu na kojem smo očekivali zvučnija imena. Insajderske informacije govore da se radi o vrlo principijelnom čovjeku spremnom na suradnju i omiljenom u lokalnoj zajednici. Usprkos tome, zbog nedostatka političkog iskustva dodjeljujemo mu jedan bod

3. Lucian Vukelić (HDZ) 0.5 boda

Predsjedniku riječkog HDZ-a u stranačkoj je predizbornoj križaljci pripalo (pre)visoko treće mjesto te mu se prema svemu sudeći smiješi saborski mandat. ovaj ugledni liječnik – ortoped u lovranskoj bolnici rođen je 1963. godine, a već je dugi niz godina član HDZ-a. Od njemu bliskih stranačkih suradnika doznajemo kako je čovjek od povjerenja vodstva stranke i da je to jedini razlog zbog čega je ovako visokoplasiran na listi. Istine radi, njegove političke istupe možemo nabrojati na prste jedne ruke, a rezultate njegova političkog rada možemo ocijeniti s nulom. Kada je pod neobičnim okolnostima na izbornoj skupštini riječkog ogranka prije dvije godine pobijedio svog protukandidata najavio je buđenje stranke iz zimskog sna. Od tog dana riječki je HDZ postao stranka koja egzistira samo kroz angažman glasnog Hrvoja Burića. Upravo zbog letargije u koju je za vrijeme Vukelićeva vodstva zapala stranka i zbog toga što se do sada nisu profilirali kao konstruktivna oporba Obersnelu dobiva nisku ocjenu. Pola boda dodijelili smo mu zbog njegova stručnog rada u lovranskoj bolnici koji možemo smatrati doprinos zajednici.

4. Dario Konta (HRAST) 1 bod

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Srdoči, potpredsjednik stranke HRAST, inženjer sigurnosti i jedan od najpoznatijih katoličkih aktivista – laika rođen je 1982. u Rijeci. Svoj angažman usmjerio je k promicanju kršćanskih vrijednosti koje smatra glavnim čimbenikom pravednijeg društva. Prikupljao je potpise za referendum o braku i surađivao sa Željkom Markić. Uz citat evanđelja po Mateju: “Caru carevo – Bogu božje” dodjeljujemo mu jedan bod. I to navučen

5. Tomislava Zečević – Pedić (HDZ) 2 boda

Iako se ne može smatrati novim stranačkim licem, budući da je u stranci više od deset godina na raznim funkcijama, četrdesetogodišnja profesorica hrvatskog jezika veliko je osvježenje na ovoj listi. Njezin politički put mogao bi biti primjer mnogim “instant” zvijezdama kojima obiluje političko nebo. Počinje kao vijećnica u riječkom gradskom vijeću gdje se iskazala svojim nastupima kao predsjednica kluba vijećnika kojima je zaradila simpatije javnosti. Trenutno obnaša dužnost vijećnice županijske skupštine. Mandat u Saboru bio bi nastavak njezine uspješne političke karijere. Njezin angažman cijene i politički suparnici, dok društveni doprinos zajednici ostvaruje kroz pitanja žena u politici i ostalim socijalnim temama te radom u Osnovnoj školi Belvedere.

Tomislava

6. Miriam Kervatin (Blokirani) 0.5 boda

Nekadašnja PR menadžerica istarskih gradova i općina iznenađujuće je osvanula na listi “Domoljubne koalicije.” Predsjednica udruge “Blokirani” pažnju na sebe skrenula je građanskim aktivizmom, borbom za prava građana čiji su računi blokirani. U politiku se indirektno uplela podrškom tada predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović nakon njezina očitovanja da će pokrenuti ocjenu ustavnosti nekih odredaba ovršnog zakona. Predsjednica je to i učinila te time dobila bezuvjetnu podršku “blokiranih.” Očituje li se ta podrška kroz pristupanje predsjednice udruge uz bivšu stranku predsjednice republike, ostavljamo čitateljima na procjenu. Političko angažiranje aktivista nevladinih udruga stavlja određenu sjenu na njihov dosadašnji rad, a posebno inkriminirajućom djeluje pravomoćna presuda protiv gospođe Kervatin za kazneno djelo prijevare kojom je prije četiri godine osuđena na uvjetnu kaznu zatvora. I ovih pola boda čini se previše.

7. Ivan Kirin (HSP AS) 1 bod

Na ovoj se listi našao i čelnik riječkog ogranka pravaške opcije koju je osnovala Ruža Tomašić i potom ju napustila. Jedan od najboljih riječkih kirurga i predstojnik Zavoda za traumatologiju riječkog KBZ-a, primarius Ivan Kirin veteran je desnog krila političke scene Rijeke i okolice. Rođen je 1951. Godine u Rijeci, vijećnik je županijske skupštine i potpredsjednik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević. Čest je gost u novinskim stupcima gdje je iznimno hvaljen. Jedan je od najpoznatijih riječkih liječnika za kojega struka i pacijenti imaju samo riječi hvale. Koliko je poštovan u struci, toliko mu ljudi zamjeraju političke istupe. Teme o kojima govori bile su aktualne 1941. i tijekom ratnih 90-tih godina. “Izvrstan liječnik i loš političar”, reći će upućeni u njegov lik i djelo.

8. Sunčana Glavak (HDZ) 0 bodova

Odluka stranačkog vrha kojom u osmu izbornu jedinicu kandidiraju Sunčanu Glavak koja s Rijekom i Istrom nema nikakve veze u najmanju je ruku neobična. Bilo bi jasno kada bi njezinim uvrštavanjem bila ispunjena kvota od 40 % žena na ovoj listi, ali čak niti to nije slučaj. Rođena Čakovčanka saborska je zastupnica HDZ-a i vjerojatno pouzdan stranački kadar. U ovoj izbornoj jedinici niti ima svoju bazu birača niti je prepoznatljivo lice.

9. Dobrica Rončević (HDZ) 1 bod

Bivši HSP-ovac zaposlen u Zavodu za javno zdravstvo koji se smatra SDP-ovim bastionom novo je lice riječkog HDZ-a. Specijalist epidemiologije rođen je 1967, dragovoljac je Domovinskog rata, a najznačajnije političko iskustvo mu je nedavna kandidatura za zamjenika Hrvoja Burića koji je htio postati gradonačelnik Rijeke.

10. Josip Borić (HDZ) 0.5 bodova

Još jedan saborski zastupnik koji trenutno obnaša tu dužnost kandidat je na ovoj listi. On uistinu živi na području osme izborne jedinice, u Loparu na otoku Rabu koji se smatra neosvojivom utvrdom HDZ-a. Rođen je 1972., učitelj je razredne nastave, a u Vladi za vrijeme Ive Sanadera i Božidara Kalmete bio je pomoćnik ministra i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Iako je još uvijek mlad, vrlo vjerojatno i pouzdan stranački kadar te u javnosti relativno prepoznatljiv, radi se o političaru koji usprkos odgovornoj funkciji na kojoj se nalazi, nije učinio ništa vrijedno spomena za ovaj kraj. Upravo zato čini se da je izgubio povjerenje stranačkog vodstva te je uvršten tek na deseto mjesto.

11. Zrinko Kajfeš (HDZ) 1.5 bod

Predsjednik pulskog ogranka HDZ-a, gradski vijećnik, magistar farmacije i vlasnik ljekarne rođen je 1961. u Puli. Sudionik je domovinskog rata i bivši kandidat za gradonačelnika Pule na lokalnim izborima 2013. na kojima je osvojio svega 929 glasova sugrađana. Zadovoljava sve kriterije dobrog kandidata: obrazovan, iskusan u politici, nekompromitiran, bavi se društveno korisnim radom, ali nije široj javnosti prepoznatljiv stoga mu dajemo pola boda manje od maksimuma.

Zrinko

12. Ivan Jakšić (HDZ) 1 bod

Predsjednik primorsko – goranske Mladeži HDZ-a rođen je 1983. u Rijeci. Prvostupnik je ekonomije i radi kao inspektor za sigurnosnu zaštitu lučkog područja. Mlad je, obrazovan i perspektivan mladi političar kojemu nedostaje samo iskustva. U stranci mu zamjeraju i neodlučnost budući da je isprva odbio kandidaturu, ali na nagovor Butkovića i nacionalnog predsjednika Mladeži Bilavera, ipak se našao na ovoj listi. Njegovo bi se ime trebalo naći na vrhu jedne od lista za predstojeće lokalne izbore.

 13. Dinko Beaković (HDZ) 1 bod

Ovaj županijski vijećnik, nekadašnji član PGS-a, danas gorljivi HDZ-ovac široj je javnosti poznatiji kao svjetski boćarski prvak nego političar. Na proteklim izborima za župana bio je kandidat HDZ-ove koalicije, no Komadina je u prvom krugu potukao konkurenciju. Rođen je 1957. u Rijeci, dragovoljac je Domovinskog rata i nositelj raznih funkcija u boćarskom savezu. Nije završio fakultet niti višu školu. Suradnici ga opisuju kao časnog i poštenog čovjeka. Kada je napuštao PGS vratio je mandat osvojen na izborima za riječko gradsko vijeće.

14. Branka Malnar (BUZ) 0 bodova.

Nekada je bila članica HSU-a, potom se u političkoj areni pokušala nametnuti kao čelnica Stranke umirovljenika (SU) da bi se sada eto našla na listi Domoljubne koalicije ispred Bloka umirovljenici zajedno (BUZ). I da, sve je to činila u Velikoj Gorici gdje ima prebivalište i gdje politički djeluje. Politički konvertit koji s Rijekom, Istrom i okolicom nema nikakve veze.

KONAČAN REZULTAT: 13/28