Povežite se s nama

Predsjedniku uprave riječke luke
Kapljice znoja padaju sa čela.

U Elektroprimorju vrlom
Naelektrizirana atmosfera vlada

Direktoru hrvatskih voda,
Voda došla je do grla.

AC-om, ARZ-om i Hrvatskim cestama
Vozit će neke druge limuzine.

Prazne se uredi,
Čiste se stolovi.

Čujem hihotanje s Jadranskog trga
Da… izbori su pred vratima.

 

Sve upućuje na to da će se uskoro čuti rog s Dražica kojim će predsjednica Koli najaviti održavanje parlamentarnih izbora. Licitacije su gotove i s Iblerovog trga poručili su: “Neka budu do kraja godine.” Ipak stručnjaci iz HDZ-a tvrde da će se održati prije pada Vukovara kako se taj tragični događaj hrvatske povijesti ne bi ispolitizirao. Stoga, iako se sve zna – ne zna se ništa. Osim da su izbori pred vratima.

Novosti ima mnogo, a najvažnija je tašto će se po prvi puta na nekim izborima (ne računajući euroizbore) primijeniti metoda preferencijalnog glasovanja. To znači da će birači moći glasati za listu koju žele i za pojedinog kandidata s te liste. Kandidata koji im se čini zgodan, lijep, humorističan, zabavan ili dovoljno glasan da zastupa interes građana (točka humora). Upravo je tom metodom u Europarlament dva puta izabrana heroina hrvatske desnice i članica svih mogućih stranaka desnog krila, neuništiva Ruža Tomašić. Ne treba dvojiti da će se tom metodom u novom sazivu Hrvatskog sabora naći čitava plejada “zabavnjaka” poput Stipe Petrine, Ivana Vilibora Sinčića, Damira Kajina, Miroslava Ćire Blaževića, Siniše Vuce, Slađe iz Noćne more Željka Malnara ili čak Ingrid Antičević Marinović i Gordana Jandrokovića.

Ipak, nama su najzanimljiviji događaji u osmoj, istarsko-riječkoj izbornoj jedinici. Tko? Kada? S kim? Zašto pobogu? i Što nakon? Pokušat ćemo dati odgovor u ovoj analizi predizbornih događanja u regiji.

“SDP izgubio mlade”

Veliki favoriti za osvajanje najviše mandata u osmoj izbornoj jedinici su aktualni nositelji vlasti u lijepoj našoj. Famozna Kukuriku koalicija kojoj se ne zna nit’ sastav nit’ nositelj prema svim predviđanjima osvojit će najviše mandata. Nije li to svojevrsni teatar apsurda? Upravo je problem sastava koalicije ključan za to koliko će pobjeda biti uvjerljiva. Koalicija koja je 2011. osvojila rekordnih 11 mandata protekom vremena i pucanjem prijateljstava (Nino + Damir) osula se na nekoliko frakcija. IDS uvjetuje nastavak suradnje nastavkom gradnje istarskog ipsilona i provođenjem decentralizacije, SDP se ne da i rastanak je neminovan. U “pobjednički tim” uletjeli su Laburisti, senzacija prošlih izbora. Pregovaralo se i s PGS-om, ali ih je siva eminencija koalicije HNS (stranka, a ne Mamićev savez) izbacio iz svih kombinacija. Novu Kukuriku koaliciju tako čine: SDP, HNS, HSU, Laburisti i možda pokoja strančica beznačajna za ovo područje. Pitanje nositelja liste još nije riješeno. Očekuje se da će listu nositi lider SDP-a zapadne Hrvatske, Zlatko Komadina.

No, poznato je da se aktualni župan primorsko-goranski ne ljubi sa Zoranom Milanovićem pa bi mjesto prvoplasiranog na listi mogao zauzeti Željko Jovanović, premijerov čovjek od povjerenja. Ne treba odbaciti niti mogućnost da jedno od čelnih mjesta na listi zauzme riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je do sada odbijao mogućnost aktivirati se na državnoj razini. Od istaknutih stranačkih dužnosnika saborski bi mandat mogli zadržati Ana Komparić – Devčić i “istarski Šeks” Peđa Grbin javnosti poznat po pjevanju Thompsonovih hitova. U igri je također aktualna zastupnica i nekadašnja Obersnelova zamjenica Romana Jerković, ali bi njezino mjesto mogao zauzeti sadašnji Obersnelov zamjenik Marko Filipović. Pod uvjetom da Vojko Obersnel bude odlučio ostati u lokalnoj politici. Ključnu ulogu u izbacivanju Slavka Linića iz stranke mogao bi naplatiti Dino Manestar koji bi se tako našao na visokom mjestu SDP-ove liste. Mladi lav i Milanovićev intimus bio je jedan od rijetkih “Riječana” koji je navodno glasao za izbacivanje bivšeg ministra financija iako je tvrdio da će biti suzdržan. Suzdržanih listića nakon glasovanja nije bilo, a Manestar je prema dostupnim informacijama vrlo izgledan za saborsku fotelju. Bit će to sve od SDP-ovaca iz naše regije jer će preostala tzv. ulazna mjesta zauzeti lideri drugih stranaka koalicijskih partnera.

Nansi Tireli će demontiranje Laburista naplatiti vlastitim zbrinjavanjem u saborskim klupama. Silvano Hrelja iz HSU-a i u novom će sazivu nastaviti braniti interese umirovljenika, ma koliko to smiješno zvučalo. E sad, najzanimljivije će biti u redovima HNS-a. Za mjesto Nade Turina – Đurić jedino mjesto predviđeno za narodnjake koje eventualno vodi u saborske klupe (sedmo ili osmo mjesto na listi) bore se: Nada Turina – Đurić naravno, gradonačelnica Kraljevice i zamjenik župana PGŽ Marko Boras Mandić. Turina-Đurić bi se prema nama dostupnim informacijama trebala kandidirati u susjednoj nam sedmoj izbornoj jedinici. Na listi, ali na njezinu začelju kako ekskluzivno doznajemo naći će se i jedno zanimljivo ime. Ono Andreja, sina starog Poropata koji se nada da bi preferencijalnim glasovima mogao pomjeriti listu i preskočiti svoje stranačke pretpostavljene.

Poznavateljima političkih prilika upast će u oko samo šest ili sedam imenovanih zastupnika vladajućih koji prelaze prag a razliku od 2011. kada je Kukuriku koalicija odnijela 11 mandata iz osme izborne jedinice. Umirovljenici, stranačke vojske, uhljebi i oni rijetki idealisti koji iskreno vjeruju da su stranke Kukuriku koalicije prava politička ljevica donijeti će vladajućima pirovu pobjedu u bastionu ljevice. SDP ipak nema stabilno biračko tijelo. Za njih glasuju najčešće oni kojima je dosta HDZ-a. Obespravljeni, potplaćeni i potlačeni. Uglavnom mladi i obrazovani. A njih je svojom nesposobnošću izgubio.

“IDS s PGS-om u zagrljaju HDZ-a?”

Nekada članovi moćne koalicije – danas nit’ v rit nit’ mimo. Neprikosnoveni vladari najzapadnije županije u Hrvata i stranka koja usprkos lijevoj političkoj orijentaciji može koalirati sa svakim. Da, riječ je o IDS-u. Iako će o svom ostanku u koaliciji raspravljati tek sredinom mjeseca na sastanku Savjeta IDS-a, konačna odluka znat će se već večeras kada je na rasporedu sjednica predsjedništva stranke.

Kakva god bila odluka, IDS ništa ne gubi. Tri saborska zastupnika sigurna su. Nema više vječnog Nina Jakovčića niti njegovog nekadašnjeg prijatelja, danas ljutog neprijatelja Damira Kajina koji su obilježili desetljeće i pol istarske politike. Nekoliko je imena u igri koji bi ih mogli zamijeniti. Boris Miletić gradonačelnik je Pule i predsjednik stranke te kao takav ima najviše izgleda predvoditi listu. Valter Flego, istarski župan, drugo je najpoznatije stranačko ime, ali on će se zbog funkcije koju obavlja zahvaliti na ukazanom povjerenju te svoje mjesto prepustiti nekom drugom. Vjerojatno Giovaniju Sponzi, gradonačelniku Rovinja koji u trenutnom sazivu mijenja euroJakovčića.

Treći zastupnik trebao bi biti prema svim pokazateljima najuspješniji ministar u Vladi. Riječ je naravno o ministru turizma Darku Lorencinu. Eh sad, kako je turizam jedina isplativa gospodarska grana u lijepoj našoj na njegovu bi mjestu uspješan mogao biti bilo tko. Pa čak i Dorotea Pešić Bukovac koja već drugi mandat vlada riječkim gradskim vijećem. Upravo bi ona mogla biti jedini riječki predstavnik na listi stranke koja u Rijeci dobiva manje glasova od HČSP-a. Naravno na začelju liste.

Izglede za dobivanje četvrtog saborskog zastupnika IDS-ovci će si povećati koalicijom s Primorsko-goranskim savezom. Dario Vasilić, gubernator krčki najizgledniji je kandidat za ulazno mjesto na zajedničkoj listi IDS-PGS. Iako se u kuloarima pričalo da će PGS ući u njedra SDP-a, od toga neće biti ništa. Zašto?

IDS je stranka pragmatičara koji znaju da eventualnim i sve izglednijim porazom Kukuriku koalicije nemaju dobre početne položaje za pregovore o gorućim problemima s centralnom vladom koju bi predvodio HDZ. Osovina Miletić – Flego ne može pred javnošću otrčati u zagrljaj Karamarku, ali može to učiniti perfidno. Poput ljubavnika koji se usred noći ušulja u sobu djevojke koju želi obljubiti. Nije li to činio Jakovčić za vrijeme Sanadera? Ipak, Miletić nije Nino, a Tomo nije Sanader.

“Šutnja u HDZ-u – najjači adut za uspjeh”

Jedina politička opcija koja se može nadati relativnom uspjehu jest HDZ. Na Jadranskom trgu već zbrajaju punte, prebrojavaju glasove i čekaju hoće li im D’Hondt dodijeliti petog zastupnika. “Ne radi ražanj dok je zec u šumi”, narodna je poslovica kojom ih treba upozoriti da pričekaju s matematikom. Prije četiri godine HDZ je u “komunističkoj utvrdi” dobio pišljiva dva mandata, a sada pucaju (pre)visoko. Kao da ne znaju da im je predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Ali njihove vjerne glasače, Hrvate, katolike, lažne branitelje i dežurne domoljube nikada ne treba otpisivati. Znakovito je to da od njihovih lokalnih vođa do sada nismo čuli previše što im samo povećava šanse za uspjeh. Valja naglasiti da su njihovi koalicijski partneri HSS, HSLS – stranke koje su nekoć nešto značile, neka od milijun pravaških opcija (vjerojatno HSP-AS) i BUZ koji nikad nije ništa značio niti ikome znači. Njih nećemo spominjati.

Tko će biti prvi na listi? Možemo očekivati svašta. Prije četiri godine kandidirali su nekog ministra za kojega nikada nismo čuli. Čovjek je u Rijeci bio možda jednom u životu i onda su se čudili zašto su osvojili samo dva mandata. Ako lekciju još nisu naučili, ne treba biti iznenađen ako na glasačkim listićima budemo mogli zaokružiti umirovljenog Vladu Šeksa ili neprežaljenog Ivića Pašalića. Najviše šanse ipak ima koordinator za osmu izbornu jedinicu Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog. Iako je Karamarkov čovjek od povjerenja, Butković je mlad, perspektivan i nepotrošen političar koji bi zaista mogao postati novo lice stranke, a predviđaju mu mjesto ministra prometa. Nadajmo se da neće postati novi Božo Kalmeta.

Visoko mjesto mogao bi zauzeti i gradonačelnik Malog Lošinja – Gari Cappelli koji je saborski mandat već odrađivao u eri Ive Sanadera. Pridobio bi HDZ tako glasače s cresko-lošinjskog arhipelaga. Još jedan otočan visoko kotira iako ne znamo na temelju čega. Saborski zastupnik Josip Borić iz Lopara na otoku Rabu pojavljuje se povremeno na televiziji, najčešće kako sjedi u saborskim klupama i gladi svoju podužu kosicu. Slične aktivnosti, samo u riječkom gradskom vijeću ima i Vesna Buterin, još jedna izgledna kandidatkinja za saborsku fotelju. Poznavatelji stranačkih prilika kažu da je profesorica na Ekonomskom fakultetu izgledniji kandidat za tzv. ulazno mjesto od Borića kojemu su dani odbrojani.

I to bi bilo to od najmnogoljudnije strane u Hrvata. Ne znam otkud će izvući dodatna dva prepoznatljiva kandidata. HDZ-ovaca u Istri ima toliko da se mogu nabrojati na prste jedne ruke, Tomo Klarić ide u sedmu izbornu jedinicu, stoga je sve izgledniji dolazak nekog “furešta” koji će “potegnuti” listu. Nadajmo se da stranačko vodstvo neće posegnuti za iskušanim rješenjima poput Lucijana Vukelića ili ne daj Bože Hrvoja Burića. Napomenimo da se u zadnje vrijeme često u javnosti pojavljuje i Mile Biondić. Zaključno: i HDZ konja za utrku ima.

“Damir Kajin krade glasove velikima”

Najveća je gužva pak u tzv. trećoj opciji. Svi se nude kao alternativa. I ORah i Živi zid i Most i tko zna tko sve ne. Najsmješniji je ipak pakt koji su nedavno sklopili mladi i potentni političari Ivo Josipović, Radimir Čačić i besmrtni Slavko Linić. Oni nude, pazite, novu snagu i beskompromisnu borbu za pravdu i poštenje. Možda bi jedina novija, pravednija i poštenija opcija bila koalicija koju bi sklopili Josip Manolić, Josip Perković i Vanja Špiljak.

Jedini nezavisni koji bi u teoriji mogao prijeći prag jest istarski Robin Hood pravim imenom Damir Kajin. Svojom beskompromisnom i bespoštednom borbom protiv korupcije u Istri i dvadesetogodišnjeg samovlađa IDS-a (kojeg je napustio tek prije dvije godine) skupio je simpatije mnogobrojnog stanovništva Roča i Brtonigle što mu daje vjetar u leđa.

“12 000 glasova za saborsku fotelju”

Mnoge manje stranke nastojat će pomrsiti račune velikima, no našu će izbornu jedinicu prije pogoditi projektil iz Sjeverne Koreje no što će se dogoditi izborno iznenađenje. Preferencijalni glasovi možda će “pogurati” nekog popularnijeg političara koji će tako izgurati provjerenog stranačkog aparatčika. Za takav pothvat potrebno je dobiti 10 % glasova koje je osvojila matična lista. 2011. je na izbore izašlo 238 199 glasača (61.81 %), a za nekoliko mjeseci očekuje se nešto niži odaziv. Bit će tako potrebno osvojiti oko 12 000 glasova birača za prijeći izborni prag. Za neke previše, za druge premalo.

Kukuriku koalicija tako očekuje 11 fotelja, HDZ s partnerima 5, IDS (+PGS) 4, ORah i Josipović – Čačić po 2, Kajin jednog, a Živi zid ne računa na ispod 14 mandata. Da se pita lokalne političke organizacije Hrvatski sabor sastojao bi se od 39 zastupnika iz osme izborne jedinice, iako ih prema izbornom zakonu možemo odabrati svega 14.

“Kukuriku 6, IDS 4, HDZ 3, Kajin 1”

Kako bi njihovoj gramzivosti stali na kraj, donosimo našu prognozu parlamentarnih izbora. Kukuriku koalicija tako bi trebala osvojiti 6 mandata, IDS i PGS 4, HDZ s partnerima 3, a njima bi se trebao pridružiti Damir Kajin ili čak netko iz mnogih trećih opcija. Igru bi mogao pomutiti već spomenuti D’Hondt koji svojom metodom favorizira velike stranke. Više ćemo znati kada Kolinda raspiše izbore, stranke objelodane liste i glasovi se prebroje. Na kraju cijele priče, jedini kojima će prisjesti cijela predstava oko izbora bit će građani Hrvatske. Za njih se ništa ne mijenja. Kralj je mrtav – živio kralj.