Povežite se s namaTetovaža kao umjetnički medij i sredstvo izražavanja je priča ispričana kroz urez na našoj koži, ona prenosi htijenja, stremljenja, snove, komunicira s drugima, šalje poruke o tome tko smo ili tko bismo htjeli biti. Dok se jedni danas tetoviraju zbog ukrašavanja, kršenja pravila ili slijepog praćenja modnih trendova, drugi njome prenose misli i osjećaje koje ne žele zaboraviti, događaje koji su im obilježili život i koji ih podsjećaju na sve dobro i loše što su preživjeli i dokle su stigli.

Fotografije tetovaža liječenih ovisnika i vrlo osobne priče o tome kako su nastale, prikazuju promjene koje se događaju tijekom procesa osobnog rasta i razvoja ovisnika na putu oporavka i resocijalizacije. Cilj izložbe je smanjenje predrasuda o ovisnicima i poticanje prihvaćanja različitosti.

Prikupljene priče koje prate fotografije, govore o emocijama, razmišljanjima i potrebama osoba koje su tetovaže dale izraditi, o onome što su htjele biti, što im je bilo važno u prošlosti, a što im je važno danas. Ponekad pričaju i o želji da se prekriju one tetovaže koje podsjećaju na zablude i greške, svjesni da „cover“ ne može biti ništa više od pukog kompromisa između onog što bi odabrali danas i onoga što dozvoljava crtež ispod. Često govore i o željama i planovima za nove tetovaže koje trebaju zaustaviti nešto važno u sadašnjem trenutku ili odrediti cilj za budućnost – jer priča ide dalje, kao i čovjekova potreba da je ispriča.

Budući da se radi o izrazito intimnom načinu komuniciranja, organizatori su odlučili priče koje prate fotografije – svojevrsnu ispovijest osobe na slici, staviti u omotnicu i time evocirati danas rijetko upotrebljavani oblik korespondencije. Gledatelji su tako pozvani sami izvaditi rukom pisanu poruku i time ući u osoban odnos s anonimnom osobom na slici.

Od pokretanja projekta u jesen 2017.g., mnogi su se građani pridružili šaljući slike vlastitih tetovaža i priča, te je tako nastala i virtualna verzija izložbe koju možete pogledati na web stranici http://fotkamtipricu.com.hr. Poziv zaljubljenicima u tetovaže da se pridruže i pošalju svoje fotografije i priče još je otvoren.

(15.2.-1.3.2018., Galerija Decumanus, Krk)

Izložba „Moje slike, moji snovi“ idejni projekt Udruge za pomoć ovisnicima Vida iz Rijeke, nastala je u suradnji s Udrugom Kreativni Krk, fotografkinjom Eni Brušnjak i Zajednicom Susret iz Splita