Povežite se s namaRovinjsko se nebo i ove godine pokazalo pogodnim domaćinom za Austrijanca Hannesa Archa koji se, u napetoj završinici, ipak popeo na pobjedničko postolje. Pomogla je tome i pogreška najvećeg mu konkurenta Paula Bonhommea koji je u finalu bio diskvalificiran. Arch je nekoliko puta napomenuo kako se u Rovinju osjeća kao doma, čemu su pridonijeli i mnogobrojni fanovi koji su došli bodriti svojeg favorita prošlog vikenda. Drugoplasirani, Čeh Martin Šonka, postigao je najbolji rezultat u karijeri do sad, također ističući kao često ljetuje u Rovinju u Hrvatskoj. Na pitanje portala Fiuman.hr koja je razlika u posjeti Rovinju privatno i poslovno, Šonka je tužno odgovorio kako, između relacije aerodrom-hotel, nisu imali vremena za uživanje u restoranima i pogledima u kojima uživa kad privatno posjećuje Istru.

Organizatori su nekoliko puta isticali kako ovo nije nikakav zračni šou za publiku, već kompetitivna utrka koja je vrlo privlačna i ugodna za uživanje. Tako je Rovinj opet posjetilo nekoliko desetaka tisuća posjetilaca s više kontinenata, a pretežito iz okolnih zemalja čiji su piloti nastupali. Ove je godine logistika i organizacija bila još bolja, počevši od samog prometa, pa sve do estetike grada i samog centra gdje su bile zone A i B. Većina je ljudi izbjegla prometne čepove napustivši Rovinj u ponedjeljak ujutro, a veliki broj motorista odlučilo je upravo svojim limenim ljubimcima na dva kotača doći do Rovinja. Grad je osigurao nekoliko velikih parkirališta kojima su koordinirali mladi volonteri i zaposlenici komunalnog poduzeća. Također, broj zaštitara i pripradnika MUP-a bio je veći nego lani, čime se sama fluidnost događaja još bolje odvijala.

Osim same utrke, zaljubljenici u najbrži motorsport na svijetu mogli su uživati u večernjem programu koji se odvijao u bivšoj prostoriji nedavno prodane Tvornice duhana Rovinj u samom centru grada. Tijekom događaja, cijene su bile previsoke za naša poimanja (25kn za točeni Favorit, odnosno 25kn za limenku inozemnog piva), ali pretvorimo li to u eure i usporedimo li sa standardima zemalja odakle je došlo najviše fanova – cifra i nije toliko strašna. U C zoni, odakle je bio najbolji pogled i najjeftinija karta (100kn), posjetioci su mogli uživati u BMX vratolomijama koje su izvodili hrvatski zaljubljenici u taj sport, ali u dobroj atmosferi koju je house glazbom podizao DJ Džoni Nixon.

Sama infrastruktura bila je zapanjujuća. Velike tribine držale su nekoliko tisuća ljudi, barova s osvježavajućim pićima bilo je svugdje, a velikim ekranima uz komentare Ivana Blažićka na tri jezika nitko nije mogao odoliti. Ipak, veće je zadovoljstvo bilo pratiti utrku gledajući izravno u letjelice, nego u ekrane.

Grad Rovinj opet je dobio nezamimslivu promociju za koju se pobrinuo Red Bull, njihovi službeni fotografi i snimatelji čiji će uratci opet obići svijet. Uza sav trud Hrvatske turističke zajednice i njihove zastarjele načine oglašavanja, ovakvu si reklamu nisu mogli priuštiti na klasičan način. Srećom, pa je Istra susjedna županije PGŽ-u, stoga su brojni posjetioci samo prešli Učku i uživali u ovom zračnom spektaklu koji će se, ako se ostvare želje Hannesa Archa – ponoviti sljedeće godine.

Marketing