Povežite se s nama

Fiuman Plus

Goran Karan: Trsatski nastup je novi rendez-vous sa starom ljubavi, prilika za nove uspomene

Objavljeno

na

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELLTrsatska Gradina na samom kraju kolovoza ugostit će popularnog splitskog kantautora Gorana Karana. Nema sumnje kako će njegov koncert 26.08. privući u predivni ambijent Gradine brojne posjetitelje, a upravo to je bio povod za razgovor s njim.

Svestran ste umjetnik i bavite se glazbom, mjuziklima… no što je ono što Vas u tom stvaralačkom procesu najviše ispunjava? U kojem dijelu najviše uživate?

“Svaki dio stvaralačkog procesa ima svoje posebne potrebe i trenutke. Najveći je izazov prodrijeti kroz vlastito poznavanje sebe i zanata. Od nečega što vam padne na pamet ili ste čuli u prolazu i pomislili da se tu krije pjesma, treba pronaći put do pristupa  koji me može zainteresirati. Budući da pjevam veliku većinu pjesama koje pišem, uvijek tražim novi kut gledanja, nešto što pjesma treba a možda ni ja o sebi ne znam. Ideje, kao plod umovanja, često imaju domišljatost za svojstvo, a pjesma može ići puno dublje od toga, u suštinu  osjećaja. A to zahtijeva suočavanje s onim što osjećaš, onim kod sebe i ne voliš, jer je to ranjiv dio osobnosti. Pritom se svaki put do te ranjive točke mora ponovo pronaći, da ne ponavljaš obrasce. I da, često ne ide brzo, znaš da imaš nešto, ali nisi ispunio obećanje. To zna trajati, ako hoćeš biti iskren.”

“S druge strane je tu i Šinjorina Inspiracija, ali ona dolazi kad se njoj hoće… prosio sam je par puta, ali uzalud, ne želi ozvaničiti našu vezu, kaže da je na ovaj način održava svježom. I da me voli, ali da je jednostavno takva. Zato mi se čini da izraz uživanje u procesu ne opisuje stanje u kojem se događa kreativnost. Povišeno je, uzbudljivo, naporno, dosadno, ma sve…  A nagrada je kada osoba koju ne poznaješ odluči pokazati svoje osjećaje onom koga voli tvojom pjesmom. Tada je služba napravljena i misija izvršena.”

Manifestacija Taste & Music na kojoj nastupate krajem kolovoza u sklopu Ljeta na Gradini spoj je brojnih užitaka, a između ostalog i onih gastronomskih. Jeste li Vi zaljubljenik u mediteransku kuhinju, s obzirom da ste „čovjek s mora“? 

“Dalmacija je jedan od najljepših dijelova Mediterana, tu živim preko pola vijeka, i zaista sam zahvalan što je tako. Ovdje su jaki prirodni elementi, pa čovjek nekako strasnije proživljava svoje postojanje. Sve je vedrije boje, punijeg okusa,  zanosnijeg mirisa, izazovnijeg dodira i romantičnijeg zvuka.  A ja sam vrlo ozbiljno shvatio dalmatinski nadimak – blitvar, pa sam i vegetarijanac, tako da su me angažirali na drugom dijelu Taste & Music, ha, ha.”

Mjuzikl „Naša bila štorija“ koji je nastajao kroz nekoliko proteklih godina vaš je recentni projekt koji je naišao na oduševljenje publike i u kojem su sudjelovali brojni umjetnici. Možete li nam reći nešto više o iskustvu samog stvaranja ovog projekta? Hoće li posjetitelji na Trsatskoj gradini imati prilike čuti i neku skladbu iz mjuzikla?

“Naša bila štorija, musical koji smo napisali Nenad Ninčević i ja, je nastajao devet godina. To je zaista posebna priča, moj najdraži rad…

Severina, Tedi Spalato, Giuliano, Danijela, Stefan Kokoškov, Arijana Čulina, Snježana Šiškov, Mirella Meić, Zorica Bučić, svi pjevači, svirači, glumci, producent Nenad Šiškov, redateljica Nina Kleflin, svi su dali od sebe samo najbolje. Sjajna ekipa, vrhunski profesionalci i povrh svega, odlični ljudi. Budući da smo musical uživo radili sa svim pjevačima, što je ogroman izazov usklađivanja rasporeda, to je bila jedno nevjerojatno iskustvo. Toliko smo vjerovali u potrebu da ljudima predstavimo originalnu postavu da nismo imali zamjenu ni za jednu ulogu! To je bio veliki rizik, ali je Štorija ostala “bila”- čista i naša.  Nadam se dolasku u Rijeku s ovim djelom, a na Gradini ćemo zapjevati što nam od Štorije padne na srce te večeri.”

Uvijek ste rado viđeni gost u gradu koji teče, no u čemu Riječani i Riječanke najviše uživaju? Što pripremate za koncert na Trsatskoj gradini?

“Ne bih baš znao… ali, nadam se da i Riječanke i Riječani  najviše uživaju jedni u drugima…

Trsatski nastup je novi rendez-vous sa starom ljubavi, prilika za nove uspomene. Ponesite srce, pa ćemo kako nam dođe, ne valja sve ni planirati.” 

Znamo da ste veliki zaljubljenik u picigin, hoćete li se okušati na nekoj od plaža u Rijeci i okolici ili odmah krećete za poslovnim obavezama? Hoće li Vam ljeto biti ispunjeno poslovnim pothvatima ili ste ipak isplanirali godišnji odmor?

“Picigin treba pet igrača, fino oguljenu tenisku lopticu i dobar pješčani plićak. Ako fali peti, eto me!

Što se tiče godišnjeg, rano je… hvala Bogu, putujem s glazbom,  odmaram se kad radim i radim kad se odmaram – i to sve s velikim guštom”, rekao je Karan za Fiuman.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže