Povežite se s nama

Vijesti

Kastav uveo sustav uporabe javnih bicikala

Objavljeno

na
Grad Kastav uvodi sustav uporabe javnih bicikala – Kastav bike – kao novi sadržaj namijenjen, prije svega, građanima, rekreativcima, izletnicima i turistima. Najsuvremenija bazna stanica i pet elektroničkih brdskih bicikala, smješteni su na Crekvini, na samom ulazu u šume Loza i Lužina. 

Projekt je realiziran uz pomoć sredstava Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost iznosi 273 tisuće kuna. Ministarstvo turizma financiralo je izgradnju nadstrešnice (195.598,58 kn), a uz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kupljeni su bicikli (76.875 kn). Operator Kastav bike sustava je UTE d.o.o. Pula, a za promociju je zadužena Turistička zajednica Grada Kastva. Ovo je još jedan projekt koji se temelji na Strategiji razvoja „Kastav pametan grad“ 2017. – 2022., koju je Grad Kastav donio među prvima u Hrvatskoj.

Kastav bike sustav vrlo je jednostavan za korištenje i sve što treba je mobilni uređaj i debitna ili kreditna kartica. Bicikl može koristiti svaka punoljetna fizička osoba koja je zasnovala najam putem jednokratnog alfa-numerički QRPay koda. Registrirati se može direktno na lokaciji, a plaćanje se vrši uz pomoć sigurnog sustava za plaćanje debitnim i kreditnim karticama u realnom vremenu. Nakon plaćanja, korisnik dobiva kod za vožnju koji utipkava na kućištu osjetljivom na dodir i otključava željenu biciklu uz pomoć mobitela. 

Tarifa korištenja električne bicikle Kastav bike sustava je 15 kuna po satu, a maksimalan najam je 4 sata. Za prekoračenje vremena naplaćuje se dodatna tarifa od 30 kuna po prekoračenom satu. Pri vraćanju bicikle, korisnik je dužan u postolje ukopčati kabel za punjenje i kabel za zaključavanje jer mu u protivnom traje vrijeme najma. Inače, jedno punjenje dostatno je za 70 kilometara, a bicikli se pune uz pomoć solarnih panela na stanici.

Najam bicikala je moguć od 1. ožujka do 31. listopada, od 7 do 21 sati.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram