Povežite se s nama

Vijesti

Komadina sa suradnicima obišao Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, virtualni dom vuka, risa i medvjeda

Objavljeno

na
„Bogata prirodna baština Primorsko-goranske županije zrcali se, možda i najviše, upravo u Gorskom kotaru, prostoru u kojem žive sve tri europske velike zvijeri, vuk, ris  i medvjed, kojima smo ovdje u Staroj Sušici izgradili i virtualni dom“, rekao je župan Zlatko Komadina prilikom današnjeg obilaska  novoizgrađenog i atraktivno uređenog prostora  Interpretacijskog centra za velike zvijeri. Dodao je kako Centar ima ulogu prezentacije  zaštićenih životinjskih vrsta, ali je ujedno i novi, itekako privlačan motiv za dolazak izletnika i turista. „Ovaj kraj to definitivno zaslužuje. Nastavak je ovo našeg projekta promocije i zaštite, započetog u Centru Beli s bjeloglavim supovima, a sada smo sličan projekt razvili i u zelenom dijelu županije“, rekao je župan te najavio otvaranje Centra posjetiteljima čim to dozvoli epidemiološka situacija.

Objekt Centra izgrađen je i uređen uz pomoć sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi 8,2 milijuna kuna. Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt su osigurali 6 milijuna, a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova „Priroda“ 2,2 milijuna kuna. Kako je naglasila ravnateljica JU Priroda Irena Jurić, na projektu se počelo radit još 2017. godine, no trebalo je rješavati najprije imovinsko-pravne odnose, potom izradit projektu dokumentaciju te se nakon toga otvorila mogućnost apliciranja na europske fondove. „Sam postav Centra zajedno sa svim drugim popratnim sadržajima, kao što su razni suveniri i promotivni filmovi čine cjelinu koja bi trebala brendirati Gorski kotar kao dom sve tri velike europske zvijeri“, rekla je Jurić.

Riječ je o jedinstvenom posjetiteljskom centru ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe. Multimedijski postav Centra dočarava stanište velikih zvijeri kroz mijene godišnjih doba kombinacijom suvremenih i klasičnih elemenata interpretacije. Pored IT rješenja korištene su i modelarske, kiparske i slikarske vještine. Idejni koncept Centra nastao je na temelju knjige „Planiranje i standardi gradnje autohtonih objekata“, a u izvedbi same konstrukcije građevine korišteno je isključivo drvo, tradicijski materijal Gorskog kotara. Partnerski je to projekt Primorsko-goranske županije i Javne ustanove „Priroda“, Općine Ravna Gora te Turističke zajednice Gorskog kotara.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram