Povežite se s nama

Mozaik

Krcata Kružna ulica najavila početak novog Palacha

Objavljeno

na

Foto: Aleš Suk

U petak je, nakon osvojene desetogodišnje koncesije i renovacije, s radom službeno započeo Omladinski kulturni centar Palach. Prenatrpana je Kružna ulica, osim dolaska proljeća u Rijeku, signalizirala i novu stranicu u životu ovog kultnog riječkog kluba. Radi predviđene su gužve na otvorenju organizatori posjetitelje već par dana ranije, preko društvenih mreža, molili za strpljenje pri ulasku u klub, što se u konačnici, s obzirom na količinu ljudi, pokazalo itekako potrebnom mjerom opreza. Na otvorenju su, u koncertnom prostoru, nastupili Krešo i kisele kiše, Šarena pojava, Pasmaters i Fudrinjos, dok je za početak i kraj programa bio zadužen DJ Grga. U prvoj su prostoriji nastupali Denis&Denis, a za zagrijevanje, kao i zatvaranje, pobrinuo se DJ Voljen Korić, piše Marta Sirotich za ArtKvart.

Koncertni je dio započeo nastupom mladog pazinskog benda Fudrinjos, za kojima su uslijedili nešto iskusniji im susjedi, pulski Pasmaters, koji svojom žestokom izvedbom publiku nisu mogli ostaviti ravnodušnom. Sisačka Šarena pojava također je održala upečatljiv nastup, stihovi poput „ti čekala si princa na bijelome konju, a došao je samo konj“ uglas su se pjevali. Denis&Denis, iako su na sceni već priličan broj godina, čini se, još uvijek nisu izašli iz mode, pa su tako hitovima poput „Soba 23“ i „Ja sam lažljiva“ i ovaj put rasplesali okupljene.

Posljedni je nastupio riječki sastav Krešo i kisele kiše, čiju vezu s ovim kultnim mjestom vjerojatno ne treba pretjerano naglašavati, o njoj svjedoči i činjenica da je i njihov live album snimljen upravo u Palachu. Od vlastitih im originala, poput „Inače“, „Babo“ ili „Bože čuvaj Hrvatsku odo ja u Njemačku“, do obrada koje ovaj bend, na svojstven im način, izvodi već godinama – Krešimir Burić i ekipa mnogobrojnu su riječku publiku nagurali u prve, ali i sve ostale redove, od bine, pa do izlaza te je tako, u prenatrpanom prostoru kluba, i Kružne ulice, obilježeno službeno otvorenje renoviranog kluba Palach.

O životu se riječke scene često polemizira s nostalgičnim prizvukom, čemu niti protekla večer u Palachu nije uspjela izbjeći. Ono što je, ipak, sada bilo drugačije, je to da je ovoga puta nostalgija sintetizirana s optimističnim pogledima na budućnost – Palach od sutra ponovno radi kao kafić, svoja vrata posjetiteljima preko tjedna neće više zatvarati, a novo-stara organizacija radnoga vremena ono je što Riječane osobito raduje. O Palachu je već toliko toga rečeno, pa i vrapci na grani znaju da riječka alternativna scena bez njega, gotovo pa i nema nikakve šanse. Mlađe su generacije rokera, pankera i metalaca za svoga odrastanja slušale priče svojih roditelja u odrastanju u Palachu, vječito žaleći što njima isto nije omogućeno, ili barem do sada nije bilo. Iako svi žude za povratkom starog mu sjaja, Palach sada ima priliku dobiti neki novi, krojiti nove priče, stvarati nova lica scene. Gomila je okupljenih, gotovo svih generacija riječkih alternativaca, ponovno probudila život u Kružnoj ulici te se zadovoljstvo revitalizacijom iste, nimalo nije krilo, javlja ArtKvart.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže