Povežite se s nama

Fiuman Plus

Krupa: Hrvatska i dalje koristi podatke iz doba Austro-Ugarske, pozdravljamo ulaganja u nove katastarske izmjere

Objavljeno

na


U Opatiji se tijekom prošlog vikenda održao 11. po redu Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije na kojem je bilo gotovo tisuću sudionika, a tim povodom razgovarali smo s predsjednikom njihove Komore Vladimirom Krupom.

Ovaj vikend organizirate već 11. po redu Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije u Opatiji. Glavna tema Simpozija je „Geodezija i drugi“, pomalo neuobičajeni naslov? Tko su ti drugi i kakva je njihova veza s geodezijom?

“Ovlaštenim inženjerima geodezije Opatija je postala sinonim za godišnje okupljanje odnosno simpozij. Opatija je mjesto gdje se barem jednom godišnje vidimo uživo, razmjenjujemo razmišljanja, ponekad se žalimo, ali više hvalimo onim što smo radili u proteklih godinu dana.

Činjenica je da nakon svih uspješnih prezentacija, okruglih stolova i rasprava ostaje dojam da smo pokazali puno, da smo prezentirali izvrsnost naše profesije, ali najvećim djelom sami sebi i da je nužno otvoriti se prema drugima – tehničkim i drugim strukama s kojima surađujemo, investitorima, krajnjim korisnicima naših usluga i na kraju široj javnosti. Tzv „outside opinion“ može nam pomoći da vidimo jesmo li na pravom putu u razvoju naše struke.

Vjerujemo da je ovogodišnja tema simpozija biti zanimljiva svim ovlaštenim inženjerima geodezije koji u svakodnevnom radu koordiniraju naručitelje, vlasnike, susjede, sudove, razna državna tijela, druge struke i sve ostale koji se pojavljuju u poslovima vezanima uz prostor i nekretnine što zahtjeva specifična znanja i sposobnosti te visoku profesionalnu dogovornost.”

Početkom ove godine stupio je na snagu novi Zakon o obavljanju geodetske djelatnosti koji u mnogome definira ulogu vaših članova – ovlaštenih inženjera geodezije. Smatrate li da je taj Zakon donio dobra rješenja?

“Na izradi tog Zakona dugo smo surađivali s nositeljem izrade, Državnom geodetskom upravom. Od početnih potpuno suprotstavljenih stajališta na kraju smo došli do teksta s kojim možemo biti zadovoljni i koji je u skladu s najboljim europskim uređenjima geodetske struke.

Naglašavali smo da su poslovi državne izmjere i katastra nekretnina poslovi od interesa za Republiku Hrvatsku i da su od izuzetne važnosti za sigurnost pravnog prometa nekretnina i ostvarivanje prava građana. Stoga ti poslovi zahtijevaju posebnu regulaciju i ne smiju biti u potpunosti prepušteni slobodnom tržištu. U tom smislu uvedena je distinkcija između stručnih geodetskih poslova za službene i poslova za tehničke potrebe, što u konačnici omogućuje da ovlašteni inženjeri geodezije dobiju određeni (viši) stupanj javnih ovlasti, ali i znatno veću odgovornost za posao koji izvode. Takvim rješenjem omogućit će se bolje funkcioniranje i održavanje temeljnih prostornih registara – katastra i zemljišnih knjiga. S druge strane reguliranost geodetskih poslova za tehničke potrebe znatno je smanjena i kako smo prije napomenuo time je geodetska djelatnost u našoj zemlji usklađena s najboljim europskim rješenjima.”

Uz najavu novog Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina posebno je aktualna digitalizacija poslovnih procesa u obavljanju djelatnosti ovlaštenih inženjera geodezije?

“HKOIG podržava od strane Državne geodetske uprave najavljenu digitalizaciju poslovnih procesa koja bi trebala u velikoj mjeri unaprijediti poslovanje ovlaštenih inženjera geodezije. Komora također podržava osnivanje novih registara, katastra zgrada i katastra infrastrukture neophodnih za učinkovito funkcioniranje modernog društva, a očekuje da će u osnivanju i održavanju tih registara presudnu ulogu i doprinos dati upravo ovlašteni inženjeri geodezije.”

U javnosti se godinama kritizira stanje u katastrima i gruntovnicama i navodi da je to najveća prepreka ulaganjima i investicijama. Hoće li ove promjene utjecati i na bolje funkcioniranje tih institucija?

“Geodeti su struka koja stvara prostorne podatke za te registre i potpuno smo svjesni problema koje ste naveli. Prošle godine smo upravo u Opatiji raspravljali o prostornim registrima budućnosti. Jedna od zaključaka je bio da se katastar i zemljišna knjiga transformirati tako da postanu pouzdani registri najvažnijih podataka o nekretninama te osiguraju njihovu položajnu i pravnu sigurnost. Bez takve sigurnosti nemoguće je razmišljati o bilo kakvim ozbiljnijim investicijama.

Za primjer navesti ću vam Švicarsku u kojoj kvalitetan i pouzdan katastarski sistem osigurava hipoteke u vrijednosti 700 milijardi švicarskih franaka.

U ovom trenutku približno 70% površine Republike Hrvatske registrirano je izmjerom iz 19. stoljeća iz vremena Austro-Ugarske. S tim u svezi pozdravljamo najave većih ulaganja u geodetsko prikupljanje podataka o prostoru kroz postupke novih katastarskih izmjera, izmjera za potrebe katastra zgrada i katastra infrastrukture. Isto tako u svim našim nastojanjima zalažemo se za što je moguće veće smanjenje nepotrebnog administriranja i propisivanja.”

Ovog mjeseca na Generalnoj skupštini Europskog vijeća geodeta izabrani ste na mjesto dopredsjednika?

“Europsko vijeće geodeta (CLGE) matična je organizacija nacionalnih profesionalnih udruženja geodeta u Europi i trenutno okuplja 39 zemalja članica. Republika Hrvatska punopravni je član CLGE od 2009. godine.

Moj izbor za dopredsjednika vidim kao potvrdu dobrog rada institucije kojoj sam na čelu. Sudjelovanjem u radu ove organizaciji možemo direktno utjecati na odluke koje se donose u Bruxellesu, a utječu na svakodnevni obavljanje naše djelatnosti a time i funkcioniranje cijelog sustava. Iskustva i smjernice Europskog vijeća geodeta izuzetno su koristile u pronalaženju najboljih zakonskih rješenja”, rekao je Krupa.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže