Povežite se s namaVeleposlanstvo Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji organiziralo je svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske u prostoru najpoznatijeg svjetskog muzeja, British Museuma u Londonu.

Brojni uzvanici tako su imali prigodu po završetku prijema pogledati izložbu skulptura grčkih atleta u sklopu koje je izložen i Apoksiomen pronađen 1996. u lošinjskom arhipelagu. Iz Primorsko-goranske županije prijemu su prisustvovali župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

U svojem obraćanju veleposlanik Ivan Grdešić istaknuo je uspješnu suradnju Hrvatske i Velike Britanije, čemu svjedoči upravo ova izložba, a Hrvatsku je predstavio kao zemlju vrijednih gospodarskih potencijala i turističku destinaciju sve omiljeniju među Britancima. Upravo je to razlog što je ovaj prijem bio prilika za predstavljanje TZ Kvarnera kao i hotelske kuće Jadranka d.d. s Lošinja koji su bili suorganizatori prijema u Londonu koji je, uz diplomatski kor, okupio i brojne turističke agente i novinare.

Župan Komadina rekao je da je ova prigoda bitna za predstavljanje turizma Kvarnera britanskom tržištu. Kao atrakcije Kvarnera župan je istaknuo prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu, kristalno more i zemljopisni položaj koji spaja Mediteran i srednju Europu. Župan je podsjetio na posebnost otoka Lošinja kao otoka vitalnosti i mjesta gdje je nastao hrvatski turizam prije više od 170 godina.

Direktorica TZ Kvarnera naglasila je važnost izlaganja Apoksiomena u British Museumu jer se radi o eksponatu koji ima vrlo veliku svjetsku vrijednost. S obzirom da ga pogleda 8 tisuća ljudi dnevno, ovu priliku za promociju nije se smjelo propustiti.

Živadinov je iznijela podatak da je zahvaljujući avio liniji London-Krk došlo do znatnog pomaka u dolasku britanskih turista: prošle godine zabilježeno je povećanje od 4% noćenja turista iz Velike Britanije, a u prvih 5 mjeseci ove godine porast je čak 16%.

U sklopu posjeta, župan Zlatko Komadina i Irena Peršić Živadinov posjetili su i hrvatsko veleposlanstvo u Londonu.