Povežite se s nama


U sjeni trenutačnih događanja oko vjerojatnog raspada Vlade RH i međusobnih pritisaka na relaciji Orešković, Karamarko, Petrov, te dvojbi tko bi trebao dati ostavku na svoju funkciju, prolaze za Hrvatske laburiste puno značajnija događanja, navode u svojem priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

 Za ovu Vladu „sklepanu“ na brzinu, sa premijerom kojeg su poput kakvih mađioničara izvukli u posljednji tren iz rukava, od samih početaka se pretpostavljalo da će teško ili uopće neće funkcionirati. Međutim, moramo priznati da su nas unatoč pretpostavkama i očekivanjima uspjeli iznenaditi, naravno negativno. U nešto više od šest mjeseci koliko su na čelu države, uspjeli su izvršiti udar na neovisne medije, krenuli s ukidanjem prava osjetljivim skupinama građana, osramotili nas na međunarodnoj razini, blokirali jedinu konkretnu reformu – kurikularnu reformu, smanjili nam kreditni rejting, i treba li dalje nabrajati?

Je li hrvatsko radništvo krenulo put propasti?  Dok nas vladajući „zabavljaju“ svojim „nevoljama u raju“, pored nas prolazi privatizacija tvrtke Končar i gašenje tvornice brodske opreme TIBO Matulji. Uz njih u najavi je privatizacija ostatka državnih tvrtki skinutih s popisa onih koje više nisu od državnog interesa. Podsjećamo da je i Luka Rijeka d.d. jedna od tvrtki koja se nalazi na popisu. Hoće li oni biti slijedeći koji će ići u privatizaciju?

Upozoravamo vladajuće da su tvrtke s popisa, unatoč suprotnoj odluci Vlade, ipak strateške državne tvrtke i to iz jednostavnog razloga: nemaju alternativu u Hrvatskoj i ne postoji opravdanost njihove prodaje ili još gore, gašenja.  Ovakvim načinom privatizacije, bez analize opravdanosti, gdje je jedino obrazloženje krpanje državnih dugova, djeluje se protiv nacionalnih interesa.

Hrvatski laburisti – Stranka rada smatra da se ovakvim nepromišljenim postupanjem vrši neposredni udar na zaposlenike tih tvrtki i njihove obitelji, a posredno na sve građane RH, te pozivamo Vladu da odustane od „privatizacije na hrvatski način, telefonskim putem“.

Ujedno pozivamo Vladu i CERP da kao odgovorni poduzmu sve kako bi se uspješno završio stečaj tvornice brodske opreme TIBO Matulji. To je tvornica sa više od 40 godina tradicije u proizvodnji brodske opreme, jedina takva u Hrvatskoj, a koja svoj proizvodni asortiman plasira u sva hrvatska brodogradilišta. Uzmemo li u obzir činjenicu da se u hrvatskim brodogradilištima iz mjeseca u mjesec povećava broj naručenih brodova, smatramo da TIBO nakon restrukturiranja kroz stečaj mora nastaviti sa proizvodnjom i omogućiti da se zadrži udio domaće komponente u brodu, a samim tim da 60-ak radnika zadrži svoja radna mjesta. Način postoji, samo treba volje.

Hrvatski laburisti podržavaju radnike ove dvije spomenute tvrtke, ali isto tako i radnike svih ostalih tvrtki čija prava su u grožena ili će biti ugrožena ukoliko se situacija nastavi razvijati u smjeru neopravdane i stihijske privatizacije ili gašenja.

Zahtijevamo da Vlada konačno počne raditi u državnom, a ne u interesu pojedinaca, a ukoliko to nisu sposobni učiniti, neka prekinu ovu agoniju i odstupe, a svoja mjesta prepuste onima koji će to znati, poručuje predsjednik riječkog ogranka Vedran Sabljek te na kraju ističe da je vrijeme za nove izbore.