Povežite se s nama

Vijesti

Lista za Rijeku: Što kad bi Rijeka onemugućila dolazak građana Kostrene, Bakra i Kraljevice?

Objavljeno

na

Danko Švorinić


Lista za Rijeku na čelu s predsjednikom Dankom Švorinićem pozdravlja sporazum najvećeg dijela općina i gradova bivše općine Rijeka (Rijeka, Kastav, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle) o zajedničkoj koordinaciji stožera civilne zaštite te su se tim povodom oglasili priopćenjem koje prenosimo:

“Na taj način će se olakšati život građanima i omogućiti slobodno kretanje bez propusnica na prostoru koji čini funkcionalnu prirodnu sredinu. Istovremeno će se stožeri civilne zaštite rasteretiti nepotrebnog viška administrativnog posla i usmjeriti se na ono što nam je u ovom trenutku osnovni prioritet – borba protiv širenja epidemije i funkcioniranje sustava lokalne samouprave u izvanrednim uvjetima.

Nažalost, kao i u slučaju osnutka riječke aglomeracije, dio načelnika općina riječkog prstena svoju odluku o nepristupanju sporazumu nisu donijeli temeljem interesa svojih stanovnika nego iz politikantskih motiva. Kako drukčije objasniti argument straha ‘od nekontrolirane šetnje stanovnika Rijeke’ uz istovremeno očekivanje nesmetanog izdavanja propusnica za stanovnike svojih općina koji dnevno odlaze na posao u Rijeku? Gdje bi svi skupa stigli kada bi i Rijeka uvela reciprocitet i samovoljno te bez ikakve stručne podloge odlučivala koje su općine epidemiološki sigurne, a koje to nisu? Ili da, primjerice, Javna vatrogasna postrojba Rijeka prestane gasiti požare van administrativnih granica grada?

Iako je mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta bila opravdana zbog opasnosti od širenja epidemije, ona je istovremeno potpuno ogolila apsurdnu teritorijalnu podjelu države na 556 općina i gradova kojom su prirodne i funkcionalne cjeline razbijene u manje nefunkcionalne. Ne vidimo nijedan racionalni razlog da na području ex općine Rijeka djeluje 10-ak kriznih stožera i zato smatramo da bi njihov zajednički ustroj, potvrđen odlukama predstavničkih tijela, trebalo nastaviti razvijati i nakon ove krize, pogotovo iz razloga što takvu mogućnost propisuje i Zakon o civilnoj zaštiti”, poručuju iz Liste za Rijeku nakon što se otkrilo da Kostrena, Bakar i Kraljevica nisu zainteresirani za spajanje lokalnih stožera civilne zaštite i kretanje područjem bivše Općine Rijeka bez propusnica.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram