Povežite se s nama

Kultura

Maestro Matvejeff postao savjetnik HNK Zajc za iduće dvije sezone

Objavljeno

na


Maestro Ville Matvejeff glavni je gost dirigent te muzički savjetnik Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca za sljedeće dvije kazališne sezone odnosno 2015/2016. te 2016/2017. Kako je kazao ravnatelj Opere Marin Blažević na konferenciji za novinare, jedna je to od niza novina što ih nova uprava riječkog HNK-a uvodi od svog dolaska u rujnu prošle godine, a što je već rezultiralo time da je pomlađeni orkestar riječke Opere trenutno jedan od najkompetentnijih orkestara u regiji.

Naime, mladi finski dirigent Ville Matvejeff već je, od studenoga prošle godine, ravnao izvedbama triju koncerata u Rijeci oduševivši pritom i publiku i kritiku.

O svojoj iznimnoj suradnji s riječkim glazbenicima, maestro Ville Matvejeff je kazao kako je riječ o kemiji koja se spontano dogodila, o međusobnom prepoznavanju i razumijevanju pri zajedničkom umjetničkom radu u sjajnoj atmosferi te izazio čast zbog svog dvogodišnjeg angažmana u Rijeci pri čemu očekuje još više zajedničkog rada.

Finski veleposlanik u Hrvatskoj i Makedoniji Timo Rajakangos na početku je svog obraćanja medijima, podsjetio kako je Finska zemlja glazbe, zemlja poznatih skladatelja, dirigenata, glazbenika od kojih je svakako u svijetu najpoznatiji Jean Sibelius čija se 150. obljetnica rođenja obilježava upravo ove godine u cijelom svijetu. Stoga je sretan što je maestro Matvejeff u Hrvatskoj, odnosno u  Rijeci jer on je istodobno i dirigent i skladatelj i pijanist te zahvalio gradu što je omogućio riječkoj publici da upozna ovog iznimnog glazbenog umjetnika. Istodobno je naglasio kako je u ovom slučaju kultura poveznica između naše dvije zemlje ali i prethodnica gospodarskom upoznavanju i mogućoj suradnji jer su s Veleposlanikom u Rijeku stigli i finski gospodarstvenici.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pozdravio je novi angažman Villea Matvejeffa u riječkom kazalištu jer se, kako je rekao, riječka publika o njegovom iznimnom radu i umjetničkim dosezima već osvjedočila, a novi angažman samo je najava glazbenih užitaka u novim izvedbama. Isto tako, izrazio je zadovoljstvo što će se preko kulturne moguće ostvariti i gospodarska suradnja s Finskom.

Članovi riječkog orkestra violinist i koncert majstor Romeo Drucker te violončelist Petar Kovačić govorili su o zajedničkoj umjetničkoj suradnji s maestrom Matvejeffom pri čemu je Romeo Drucker istaknuo kako je riječ o ponajboljem dirigentu s kojim riječki orkestar radi dok je Petar Kovačić pak kao vrlo znakovitu naglasio činjenicu kako s njegovih proba umjetnici uvijek odlaze zadovoljni i sa smješkom.

Na konferenciji za novinare, Ville Matvejeff i Marin Blažević zajednički su najavi operni i koncertni program za dvije sljedeće sezone u kojem će sudjelovati maestro Matvejeff.  Tako će već nakon gala koncerta Diane Haller i premijere Mozartova „Don Giovannija“ do kraja ove sezone, u okviru Riječkih ljetnih noći biti izvedena djela „La voix humaine“ Francisa Poulenca, mono-opera s Ivanom Srbljan te „La vida breve“ Manuela de Falle s Anamarijom Knego u glavnoj ulozi.  Gala koncert povodom 130. obljetnice zgrade kazališta na programu je  3. listopada 2015., a potom slijede koncerti kojima će biti obilježena 150. obljetnica rođenja Jeana Sibeluisa.

U studenom 2015. premijerno će biti izvedena opera  „Andrea Chenier“ Umberta Giordana s Kristinom Kolar i Giorgiom Surianom u glavnim ulogama, a u ožujku 2016. „Werther“ Julesa Masseneta. U istom mjesecu na programu će se naći i simfonijski koncert s Šostakovičevom 11. simfonijom, dok će se na programu travanjskog Simfonijskog koncerta naći djelo Gustava Mahlera, njegova  Simfonija br. 4 . Već sljedećeg mjeseca, svibnja 2016. premijerno se izvodi   Händelov  „Giulio Cesare in Egitto“ u režiji i dramaturgiji Olivera Frljića i Marina Blaževića, čiju će solističku podjelu činiti Diana Haller, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Slavko Sekulić, Siniša Štork…

Riječke ljetne noći 2016. otvorit će opera „King Roger“ poljskog skladatelja Karola Szymanowskog, a za sezonu 2016/2017. najavljene su premijere „Otella“ Giuseppea Verdija  te dvostruke predstave „Didona i Eneja“ Henryja Purcella & „Erwartung“ Arnolda Schoenberga.

HNK Zajc

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram