Povežite se s nama

Vijesti

Miletić: Označavanje bivše granice Rijeke i Sušaka je uvreda za Riječane

Objavljeno

na

Foto: Minja KlasanIscrtavanje crvenom linijom na Fiumari i Titovom trgu nekadašnje granice koja je dijelila Rijeku/Fiume i Sušak od strane umjetnika Damira Stojnića izazvala je prilično burne reakcije u riječkoj javnosti.

“Fosforescentna boja priziva geslo svih režima koji nastoje raskrstiti s “avetima prošlosti”. U ovom slučaju te se “aveti” prizivaju u život kao legitimna povijesna baština, neovisno o političkim interesima, ukazujući na njezinu heterogenost.

Projekt 1:1 nastoji obilježiti sve socio-političke sedimente koji su se nataložili na Riječkom lokalitetu od njezina osnutka. U nastojanju da se premosti “selektivna memorija” koju su kroz povijest Rijeke uvjetovali različiti vladajući režimi, projektom se jednakom objektivnošću i primjerenom pažnjom pristupa, primjerice, razdoblju d’Annuzieve okupacije Rijeke, kao i komunističkom razdoblju pod vladavinom Tita”, istaknuli su iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti objašnjavajući ovu umjetničku intervenciju.

Gradski vijećnik Predrag Miletić iz Liste za Rijeku odlučio je reagirati kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U noći s petka na subotu 13/14.07.2018. godine povučena je crvena crta po Fiumari i na Titovom trgu, a sve u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.  Bolji poznavatelji riječke povijesti odmah su prepoznali da crta otprilike prolazi na mjestu gdje se nalazio granični zid između kraljevina Jugoslavije i Italije. Kako se navodi u MMSU radi se o tzv. Spajalici-umjetničkoj intervenciji u javnom prostoru, odnosno obilježavanju nekadašnje granice.

I sad svatko normalan se treba pitati čemu obilježavanje nekadašnje granice i prizivanja aveta prošlosti. Taj granični zid, ta granica nanijeli su puno zla narodu ovog kraja, pa nije ni čudo da je poslijeratna vlast odmah nakon oslobođenja Rijeke ne samo srušila granični zid, već i sve što je podsjećalo na to teško i nesretno doba podjele grada.

I tako Damir Stojnić kao umjetnik obilježava crvenom crtom Fiumaru i Titov trg graničnu liniju i to ove godine kada Grad Rijeka obilježava 70-godišnjicu ujedinjenja Rijeke i Sušaka. Kome se ovakvo obilježavanje nekadašnje granice može svidjeti osim iredentistima (ako ih uopće još ima) i ljudima koji ne poznaju burnu i tešku riječku povijest, a u te nepoznavatelje riječke povijesti zasigurno spadaju Damir Stojnić i Slaven Tolj, ravnatelj MMSU.

Obilježavanje debelom crvenom crtom tok nekadašnje granice je uvreda za Rijeku i Riječane i zato apeliram na gradonačelnika Rijeke da gradske komunalne službe hitno uklone ovu sramotu sa Fiumare i Titovog trga”, ističe Miletić u svom reagiranju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram