Povežite se s nama

Vijesti

MMSU otkrio što su crvene linije na Fiumari

Objavljeno

na

Foto: Minja Klasan

Brojni Riječani tijekom petka, 13. srpnja, primijetili su kako su na Fiumari iscrtane crvene linije, a koje su napravljene tijekom prethodne noći.

O čemu se zapravo radi u ovom slučaju otkrio nam je Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke.

“U okviru Spajalice – serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru, riječki umjetnik Damir Stojnić je u četvrtak izveo svoju prvu intervenciju u okviru projekta 1:1. Fosforescentnom je bojom  u omjeru 1:1 iscrtao temelje zida na Fiumari koji je nekada dijelio Rijeku/Fiume i Sušak. Fosforescentna boja priziva geslo svih režima koji nastoje raskrstiti s “avetima prošlosti”. U ovom slučaju te se “aveti” prizivaju u život kao legitimna povijesna baština, neovisno o političkim interesima, ukazujući na njezinu heterogenost.

Projekt 1:1 nastoji obilježiti sve socio-političke sedimente koji su se nataložili na Riječkom lokalitetu od njezina osnutka. U nastojanju da se premosti “selektivna memorija” koju su kroz povijest Rijeke uvjetovali različiti vladajući režimi, projektom se jednakom objektivnošću i primjerenom pažnjom pristupa, primjerice, razdoblju d’Annuzieve okupacije Rijeke, kao i komunističkom razdoblju pod vladavinom Tita”, poručuju iz muzeja.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook

Instagram