Povežite se s nama

Vijesti

Mišljenje: “Divlji zapad” na Pagu

Objavljeno

na


Samovolja lokalnih šerifa i moćnika u Hrvatskoj nije novost, a njezin intenzitet posebno dolazi do izražaja na otocima koji su podalje od fokusa javnog interesa barem 260 dana u godini. Ljeto je gotovo, samo oni najhrabriji još uživaju u moru, turisti su se spakirali i naši otoci se polako vraćaju u stanje hibernacije. Stoga ne čudi podatak da se u Staroj Novalji na Pagu zakuhava projekt izgradnje novog polivalentnog centra, onako na hrvatski način-potiho, netransparentno, bez građevinske dozvole.

Šuškanja o gradnji novog dućana i kafića u Vrtlicima u Staroj Novalji krenula su kad je mještane zateklo iskopavanje terena. Ogromna rupetina koja zjapi i čeka svoju realizaciju poprište je sukoba interesa mještana i investitora. Naime, prema urbanističkom planu ovo je područje predviđeno za izgradnju stambeno turističkih objekata.

Prema neslužbenim informacija investitor ovog projekta jest Elvira Škunca, supruga vlasnika firme Novalis d.o.o., Šime Škunca. Obitelj Škunca je krenula u osvajanje novaljskog tržišta još davne 1990. S godinama su potrebe i apetiti rasli pa se Novalis d.o.o. danas diči supermarketom Hiper Novalis, trgovačkim centrom Valis, u sklopu kojeg je i beauty salon, te Robnom kućom Novalis. I kad je mjesto Novalja iscrpljeno, krenulo se u osvajanje preostalih nepokorenih teritorija na otoku. Sve bi to bilo, ako već ne divno i krasno, onda barem prihvatljivo s obzirom na sveobuhvatni konzumerizam u kojem živimo. Nažalost u Hrvatskoj u pravilu bolje prođu oni koji zaobilaznim putem dođu do svojih ciljeva, pa tako u startu investitori zaobilaze zakonom propisane procedure i ne stavljaju predmet na javnu raspravu. Mještani nisu propisno obaviješteni o planu gradnje, što znači da nema crno na bijelo istaknutih podataka o investitoru, projektantu itd. Da bi stvar bila gora, iskopina nije pravilno zaštićena te kao takva predstavlja direktnu ugrozu za mještane i njihove goste. Postojeća zaštitna ograda na jednom dijelu je oštećena i takva stoji već mjesecima bez očite nakane da se nešto po tom pitanju napravi.

Obitelj Fiolić čija se kuća nalazi tik do iskopine uspjela je žalbom nadležnim tijelima makar privremeno zaustaviti gradnju ovog projekta s obzirom da nisu ispoštovane granice njihovog terena odnosno minimalna distanca između dva susjedna terena. Prema saznanjima stanara Vrtlica koji su većinski složni u osudi ovog projekta, u gradnju novog dućana s kafićem i apartmanima krenulo se bez građevinske dozvole. Fiolićima potporu u borbi protiv konzumerističkog silovanja nepotrebnim trgovačkim sadržajima daju obitelji Peranić i Starčević iz okolnih kuća.

Svoje jasno NE novom trgovačkom objektu građani nisu imali priliku izreci drugim kanalima, te stoga apeliraju ovim putem da se projekt zaustavi zbog niza pravnih propusta koji bi trebali biti nedopustivi. «Ne želimo mijenjati svoju mirnu otočnu oazu bukom iz kafića, gužvama na cesti/parkingu i ranojutarnjim zvukovima kamiona dostave»-Dubravko Peranić.

Prema najnovijim vijestima iz Stare Novalje čini se da je obustava gradnje bila tek privremena, te se uskoro nastavlja s planom investitora.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram