Povežite se s nama

Mozaik

Na Kampusu otvorena izložba “Riječka pisana baština u 19. stoljeću”

Objavljeno

na
Na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci otvorena je nova izložba ”Riječka pisana baština u 19. stoljeću”. Izložba je pripremljena unutar projekata Riječka pisana baština u 19. stoljeću (Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. – 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus) i Hrvatska pisana baština od 18. do 20. stoljeća (Sveučilište u Rijeci, potpora: uniri-human-18-285).

Voditeljica je projekata prof. dr. sc. Diana Stolac, a u timu su: s Filozofskog fakulteta: doc. dr. sc. Corinna Gerbaz Giuliano, doc. dr. sc. Borana Morić Mohorovičić, izv. prof. dr. sc. Kristian Novak i doc. dr. sc. Anastazija Vlastelić, iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Rijeci: dr. sc.  Sanja Holjevac i Nina Spicijarić Paškvan, iz Sveučilišne knjižnice Rijeka: Sanja Kosić i Lea Lazzarich te doktorandice Mateja Fumić Bistre i Petra Radošević.

Otvorenju su prisustvovale te se prigodnim riječima okupljenima obratile: rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, koja je i otvorila izložbu, dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, koja je sudjelovala i kao jedna od recenzentica, predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, kao i voditeljica projekta prof. dr. sc. Diana Stolac.

Prof. Jurdana Šepić dala je uvodnu riječ o nastanku izložbe i o projektu koji ju je iznjedrio: ”Ova krasna izložba kraj je jednog ciklusa izložbi na ovim panelima, a ujedno i početak novog. Paneli su na hrvatskom i engleskom, a neki i na više jezika, koji su se tijekom 19. stoljeća mogli čuti u Rijeci”.

Dekanica Srdoč Konestra istaknula je: ”Devetnaesto je stoljeće u našem gradu zapostavljeno i nedovoljno istraženo razdoblje, a doba je to multijezičnosti i multikulturalnosti Rijeke. Novine, knjige, tiskovine… otvaraju nam uvide u to kakva je kulturom bogata sredina tada Rijeka bila, ali dakako i trgovački, financijski, privredno… Nadam se da će naši studenti pogledati izložbu, jer vidim ovdje mnoge potencijalne teme za diplomske radove. U Rijeci je tada cvala industrija, trgovina, pomorstvo pa i turizam. To 19. stoljeće nikad ne smijemo prepustiti zaboravu!”, zaključila je dekanica.

Rektorica Prijić Samaržija zahvalila je voditeljici projekta, kao i svima uključenima u projekt te naglasila: ”Važno je kod ove izložbe to što ona predstavlja i spaja dva projekta, jedan EPK, i jedna naš, sveučilišni projekt. U našoj je evaluaciji taj projekt proglašen jednim od najboljih projekta, te je prof. Stolac za to dobila i nagradu. Važno je to stalno i iznova propitkivanje riječkog identiteta, naglašavajući kako je to pitanje dinamičko. Riječka kulturna baština jedan je od ključih elemenata tog identitet. Ona definira naš grad, kao i nas koji u njemu živimo”, zaključila je rektorica te proglasila izložbu otvorenom.

Prof. Stolac za kraj se obratila okupljenima te zahvalila svima koji su sudjelovali u projektima i kreiranju izložbe: ”Projekt je prvotno bio zamišljen kao kroatistički, ali ubrzo smo uvidjeli da trebamo i druge stručnjake: talijaniste, hungariste, povjesničare, bibliotekare… U 19. stoljeću bogatstvo jezika u Rijeci bilo je toliko da je čak i običan puk mogao najčešće barem elementarno komunicirati na čak 4 jezika: hrvatskom, talijanskom, mađarskom i njemačkom.. Nadamo se da smo izložbom uspjeli izvući neke zapostavljene elemente povijesti Rijeke, a ovih 20 panela svakako je premalo da izložimo sve što bismo htjeli… Zato će po završetku projekta biti na mrežnim stranicama dostupan katalog cijelog projekta”, zaključila je prof. Stolac i pozvala svih da razgledaju izložbu, koja ostaje otvorena do 11. veljače 2021.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram