Povežite se s nama

Mozaik

Na Pećinama otvorena skulptura “Neboder za ptice” visoka 11 metara

Objavljeno

na

Foto: Tanja KanazirPokraj Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu” i Dharma hostela na Pećinama u Rijeci u subotu je otvorena skulptura-instalacija “Neboder za ptice” beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta, u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture.

To je metalni i drveni objekt visine 11 metara, u kojem su na 20 “katova” 160 kućica za ptice vrapčarke. Instalacija je dio ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru “Izvrnuti džep” Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, koja obuhvaća postavljanje skulptura, instalacija, murala i srodnih radova do studenoga u Rijeci.

Kako je tijekom otvaranja istaknula kustosica MMSU-a Nataša Šuković, riječ je o duhovitom i ironičnom radu, u kojem se spaja naizgled nespojivo – kućice za ptice i neboder.

Ovaj toranj postavljen je u suodnos s obližnjim dimnjakom nekadašnjeg tvorničkog pogona Vulkan, u čijem krugu se nalazi lokacija instalacije, potom stambenim neboderom na Plumbumu, ali i poslovnim neboderom, koji je od izgradnje ostao prazan, oba u blizini “Nebodera za ptice”. Ostaje čekati priželjkivano useljenje ptica u kućice u neboderu, kazala je.

Autor Vladimir Perić Talent iz Beograda istaknuo je da je sličnu skulpturu “nebodera za ptice” prvi put izgradio u Austriji 2003. godine, pokraj tvornice za proizvodnju luksuznih kuća od drveta, u okviru međunarodnog umjetničkog simpozija u kojem su umjetnici na raspolaganji imali sve proizvodne kapacitete i materijale tvornice. U tom neboderu, također sa 160 kućica, sljedeće jeseni se uselilo sedam parova sjenica, a sad ih je deset, rekao je Perić.

Vladimir Perić (1962.) studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu. Njegov rad pluralističkog izraza pripada konceptualnoj umjetnosti i prepoznatljiv je na raznim umjetničkim poljima: u glazbi, u vizualnoj umjetnosti – grafici i grafičkom dizajnu, fotografiji, te u likovnoj umjetnosti u kojoj se izražava u formi instalacija, objekata i ready-made objekata.

Do sada je izlagao na šezdesetak samostalnih te više od 200 grupnih izložbi. Godine 2013. bio je predstavnik Srbije na 55. Venecijanskom bijenalu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram