Povežite se s nama

Vijesti

Na svečanoj sjednici u Opatiji dodijeljene godišnje nagrade

Objavljeno

na
Na jučerašnjoj Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije koja je održana pod posebnim epidemiološkim mjerama Nagrada Grada Opatije za životno djelo dodijeljena je Milanu Sesaru, poznatom opatijskom ugostitelju, vlasniku Boutique hotela „Mali raj“. U obrazloženju nagrade stoji da je gospodin Sesar privatni poduzetnik od 1985. godine, a član Udruženja obrtnika više od 35 godina, uvijek je vrlo aktivan u struci i doprinosi kvaliteti i afirmaciji obrtništva. VIše od 50 godina svojim radom, zalaganjem i entuzijazmom doprinosi razvoju turističke ponude Opatije.

Nagrada Grada Opatije za područje sporta ove je godine pripala Enricu Marottiju. Marotti je svjetski prvak u jedrenju na dasci i prvi sportaš u povijesti naše zemlje koji se okitio tom prestižnom titulom. Prošle je godine osnovao školu za jedrenje Marotti Windsurfing Centar u Voloskom kroz koju popularizira sport među djecom i mladima. Nagrada Grada Opatije za područje društvenog života dodijeljena je dr. sc. Ivanu Cerovcu, doktoru filozofije, autoru brojnih znanstvenih i stručnih radova. Njegov aktivizam u popularizaciji znanosti u Opatiji započeo je projektom „Ljudska prava i demokratsko građanstvo“ u 2011. godini, a nastavio se od 2014. godine kada je pokrenuo projekt „Opatija Coffeehouse Debates“. Nagrada Grada Opatije za područje društvenog života pripala je i Ireni Radovanović koja je volonterskim radom kroz godine djelovanja pri udruzi KZU Volosko uspjela iznjedriti dvije uspješne, zanimljive i hvalevrijedne manifestacije koje su postale opatijski brend: Klape va Mandraće i Maškarani klapski maraton – MKM.

Zahvalnica Grada Opatije pripala je Davidu Kurtiju koji se uslijed pandemije uzrokovane virusom Covid -19 priključio volonterskoj proizvodnji vizira 3D printerom te ih je donirao za potrebe zdravstvenih djelatnika i Civilne zaštite. Zahvalnice za volonterski rad u vrijeme pandemije uzrokovane virusom Covid-19 primili su i volonteri GDCK Opatija Neven Varljen, Nina Varljen Nikolić, Jelica Lukenda – Matulja, Suzi Petričić, Kristina Tubić, Željka Stašić, Kristian Brko, Kristian Tončić, Lovro Kostelić, Frano Rački, Mario Stipanović, Fernando Kirigin, Luka Kalat, Zoran Kalat, Ivan Cerovac, Marin Kudrić, Kujaj Sabahudin i ravnateljica GDCK mr. sc. Đana Pahor.

Zahvalnice Grada Opatije dobili su i Jasna Skorup Krneta, za kreaciju originalne recepture torte »Opatijska kamelija«, Liu Pilato Lying, koja je svojim trudom, zalaganjem i entuzijazmom osigurala donaciju zaštitnih maski iz NR Kine te Mario Sušanj, dr. med. spec. epidemiologije za profesionalno, savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti glavnog epidemiologa za područje Grada Opatija tijekom pandemije uzrokovane virusom Covid-19.

– Ova, 2020. godina, kao i uvjeti u kojima se danas održava svečana sjednica, sigurno će se dugo pamtiti i u budućnosti generacijama prepričavati. Pandemija koronavirusa nije mogla zaobići niti naš grad u kojem se živi gotovo isključivo od turizma. Važno je istaknuti da najava ulaganja novog vlasnika LRH-a o podizanju kategorije gotovo svih hotela u njihovom sastavu na 4 ili 5 zvjezdica budi optimizam. To znači da se računa na gosta bolje platežne moći za što je potreban educiraniji, a samim time i kvalitetniji, a na kraju i bolje plaćeni djelatnik. Svjesni smo činjenice da najavljeno uređenje hotela treba pratiti i uređenje našeg grada, što može rezultirati povratkom Opatije na kartu svjetskih turističkih destinacija gdje je nekada i pripadala. Stoga je zadatak izvršne i predstavničke vlasti uspostavljanje suradnje s novim vlasnikom LRH-a te pokušaj izgradnje partnerskih odnosa uz maksimalnu zaštitu interesa građana Opatije, kao i djelatnika LRH-a – naglasio je predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin.

– Nažalost, ono što nitko nije očekivao, pogodilo je cijeli svijet. Dogodila se pandemija COVID-19 virusa. Sada nam je najvažniji zajednički cilj očuvati zdravlje građana, kao i radna mjesta u mjesecima koji slijede. Proračun Grada Opatije osobito je pogođen jer se prihodi dobrim dijelom osiguravaju iz turističke djelatnosti. Unatoč tome, Grad Opatija je odmah donio niz mjera pomoći gospodarstvu i građanima kako bi ublažili ekonomske posljedice. Za te smo mjere gradskim proračunom izdvojili oko 6 milijuna kuna. Pred nama je izazovna jesen. Morat ćemo izdvojiti još više sredstava za funkcioniranje javnog prijevoza, neizvjesna je i sudbina Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, a i naši će gospodarstvenici, zateknu li se u poteškoćama, očekivati potporu Grada. Apeliram stoga još jednom, s ovog mjesta, na zajednički rad u interesu građana i našeg grada Opatije, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić.

– No, mogu jamčiti da će sva prava naših građana, poput poticaja za novorođene, besplatnog vrtića za drugo i svako iduće dijete u obitelji, pomoći za umirovljenike i poticaja za poduzetnike i nova radna mjesta ostati osigurana u gradskom proračunu, dodao je Dujmić te se osvrnuo i na nedavni sastanak s novom Upravom LRH. Vjerujem da ćemo, kroz uspostavljenu komunikaciju, nastaviti zajedno raditi na daljnjem razvoju destinacije i povećanju vrijednosti LRH te rješavati preostala otvorena pitanja. Vlasnik je iskazao namjeru povećati kategorizaciju objekata, dovesti luksuzne hotelske brendove, uspostaviti cjelogodišnje poslovanje, građevinske radove na rekonstrukciji objekata provoditi u skladu s preporukama konzervatora, surađivati s Ugostiteljskom školom i FMTU-om te pomoći ostvarenju razvoja zajednice. To su ciljevi za koje smo se i mi kroz Novu Liburniju oduvijek zalagali, zaključio je Dujmić.

Svečanost su glazbenom izvedbom uljepšali Martina Majerle i Mario Šimunović, a program je vodio Borna Šmer.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže