Povežite se s nama

Vijesti

Nakon 22 godine ispražnjeno Lokvarsko jezero, dno skriva ostatke potopljenog naselja

Objavljeno

na

Foto: Ivan VuljanićZbog remonta i održavanja hidroenergetskog sustava Vinodol ispražnjeno je Lokvarsko jezero. Posljednji je put to učinjeno prije 22 godine, a povlačenjem vode otkrilo se ono što se pod njom skrivalo od 1950-ih kada je jezero izgrađeno. Ispod jezera su ostaci nekadašnjeg naselja Srednji Jarak u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most.

U petak su iz Lokvarskog jezera iseljene i ribe. Ribiči su pokušali spasiti što više riba, a najdragocjenija im je pastrva koja je najosjetljivija na mulj koji se stvara tijekom pražnjenja. Ribu su preselili u jezero Mrzla vodica. Postupno će ju vraćati kada se u Lokvarsko jezero vrati voda.

Jezero se isušuje već mjesecima. Bilo je potrebno izbaciti 35 milijuna kubnih metara vode. Budući da je Lokvarsko jezero jedno od najpoznatijih turističkih atrakcija ovog goranskog mjesta, i ispražnjeno će biti mamac za posjetitelje. Naime, lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizirati koncerte i manifestacije.

Radovi na održavanju bi trebali biti gotovi do kraja kolovoza. Nakon toga u Lokvarsko jezero počet će se vraćati voda, i to prirodnim dotocima pa će brzina punjenja ovisiti o vremenskim uvjetima. Kako to danas izgleda možete pogledati na fotografijama Ivana Vuljanića.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram