Povežite se s nama

Vijesti

Obersnel: Grad će zbog koronavirusa imati od 150 do 200 milijuna kuna manje prihoda

Objavljeno

na
Gradski vijećnik Vojko Braut (SDP) tijekom Aktualnog sata današnje sjednice je pitao kakvo je stanje prihoda proračuna za ožujak i travanj u kontekstu mjera koje su se provodile za vrijeme Pandemije, u odnosu na prošlu godinu i kako će se to odraziti na proračun i buduće funkcioniranje Grada

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio kako je u ovom trenutku jasna situacija za ožujak i travanj, a uskoro će se znati i za svibanj. Situacija nije niti malo blistava.

Kroz ovih nekoliko mjeseci ostvaren je manjak prihoda od gotovo 100 milijuna kuna, a gubitak se očekuje u svibnju i lipnju. Prihod će biti smanjen za nekih 150 do 200 milijuna kuna, po različitim osnovama. Jedan dio je smanjen jer je smanjena aktivnost gospodarstva, drugi dio je rezultat mjera koje je Vlada donijela, dok je jedan dio smanjenja zbog mjera pomoći poduzetnicima i građanima koje je gradonačelnik sam donio.

“Što će se događati do kraja godine ovisit će o tome kakva će biti epidemiološka situacija, hoće li biti turističke sezone i da li će se ostvariti nekakav dodatni prihod. Pokušavamo složiti rebalans proračuna koji bi na Gradskom vijeću trebao biti raspravljan u srpnju. Nekakva projicirana verzija je prihod manji za 200 milijuna kuna. To će sigurno podrazumijevati rezanje rashoda na brojnim stavkama, a o detaljima će biti riječi kada rebalans bude gotov. Očekuje nas zahtjevna i složena godina i nadam se da će to biti samo ova. Ukoliko se loša situacija nastavi u idućoj godini bit će izuzetno teško. Kao jedinica lokalne samouprave izuzetno smo pogođeni jer ne možemo koristiti kredite za pokrivanje tekućih troškova i likvidnost, za razliku od države. Mi se možemo zadužiti samo za kapitalne projekte. Ista takva mjera odnosi se na sve gradske ustanove i društva, koja se ne mogu zadužiti dugoročno nego samo kratkoročno na godinu dana, što je praktički neostvarivo”, poručio je Obersnel.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram