Povežite se s nama

Vijesti

Obersnel: Nisam lagao u slučaju Energo

Objavljeno

naOsvrćući se na istupe niza političkih stranaka, koji su uslijedili nakon prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća posvećene temi Energa i isporuci toplinske energije, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odbacio je optužbe da je iznosio neistine te podvukao kako su sve odluke donesene zakonito i u interesu građana. Na konferenciji za novinare, na kojoj je sudjelovao i direktor Energa Sanjin Kirigin, pojašnjen je način formiranja cijene toplinske energije te su pozvani svi korisnici da putem anketnog upitnika daju svoje mišljenje o budućnosti sustava toplinske energije.

“Da postoji problem oko dijela poslovanja Energa koji se tiče toplinske energijom, svjesni smo već duži niz godina, a taj nimalo jednostavan problem pokušavamo razriješiti na različite načine. Neka od radikalnih rješenja uključuju i mogućnost prestanka rada toplana, no stav korisnika o tome ispitat ćemo putem anketnog upitnika. Nažalost, u taj se problem uplela politika, manipulacijama i dezinformacijama, s očitim ciljem stjecanja jeftinih političkih poena,” započeo je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako se, u 15 godina koliko obavlja funkciju gradonačelnika, više puta našao u takvoj situaciji. Podsjetio je na situacije vezane uz Čandekovu 8 i Centralnu zone gospodarenja otpadom Marišćina, s time da se u oba slučaja pokazalo kako je Grad Rijeka nudio ispravna i zakonita rješenja.

Gradonačelnik se osvrnuo na zakonska rješenja, koja su dovela do dvojbi oko načina na koji su određene cijene toplinske energije. Naime, kod pretposljednjeg mijenjanja cijena krajem 2011. godine Hrvatska regulatorna agencija (HERA) dala je suglasnost za poskupljenje, kako troškova energije, tako i fiksnih troškova, sagledavajući Energo i toplane kao jedinstveni sustav. Tada je određena i jedinstvena cijena za snagu, koja nije mijenjana do danas. U međuvremenu je pak došlo do izmjena Zakona o tržištu toplinske energije, kojima su se riječke toplane prestale sagledavati kao jedinstveni sustav.

S jedne strane, uvedeni su centralni toplinski sustavi, u koje se ubrajaju toplane na Vežici, Vojaku i Krnjevu, koje opskrbljuju toplinskom energijom gotovo 50 posto potrošača, i u sustavu sudjeluju s 50 posto isporučene energije. Za te sustave cijenu određuje HERA, dok se za ostale, tzv. zatvorene sustave, cijene mogu odrediti neovisno o regulatornoj agenciji.

“To znači da bi dio građana, koji se stjecajem okolnosti grije iz toplana koje se smatraju zatvorenim sustavima, u kojima su troškovi proizvodnje i distribucije znatno veći nego u ove tri velike toplane, cijenu grijanja plaćao i dvostruko više. Kad bi primjenjivali ono što nam je zakon dozvolio, a to je da se izračuna trošak proizvodnje i distribucije u svakoj pojedinoj toplani, onda bi u nekim toplanama cijena bila 0,51 lipe, u nekim 0,57, pa čak do 0,81 lipe kW/h. Kako smo takav sustav smatrali neprihvatljivim, za sve toplane kojima upravlja Energo, određena je jedna zajednička cijena u iznosu od 0,50 po kW/h”, pojasnio je gradonačelnik Obersnel.

Direktor Kirigin pojasnio je kako je točno dobivena cijena od 0,50 lipa po kW/h. Naime, na cijenu koju je HERA utvrdila za tri najveće toplane (0,415 kn/kWh za Gornju Vežicu i Krnjevo, te 0,46 kn/kWh za Vojak) dodan je trošak opskrbe od 5 lipa, čiji je trošak u usporedbi s Karlovcem, čiji je sustav najsličniji riječkom, manji za 20 do 25 posto.

Obersnel je dodao kako u definiranju te cijene nije prekršen niti jedan zakon, osim činjenice da se nova cijena nije počela primjenjivati od 1. rujna, kada je HERA utvrdila cijenu za tri centralna sustava, nego tek od 1. prosinca.

“Naravno, sve navedeno ne isključuju probleme koji nastaju zbog Pravilnika kojim je definirana raspodjela toplinske energije, isporučena unutar jedne zgrade. Neke nesuvisle odredbe tog pravilnika, dovele su do činjenice da ima građana koji dobivaju neopravdano visoke račune, i to je problem koji također nastojimo riješiti, kako u direktnom kontaktu s tim građanima, tako i inicirajući izmjene Pravilnika, s ciljem uvođenje pravičnije raspodjele,” dodao je Obersnel.

Prema Kiriginovim riječima, oko 300 korisnika, koji čine 3 do 4 posto ukupnog broja korisnika centralnog grijanja, dobilo je račune veće od 1,500 kuna.

Odlukom direktora Enega, računi za veljaču neće biti poslani do izmjena pravilnika, što znači da će kasniti najmanje 15-tak dana, a zajedno s tim računom korisnicima toplinske energije bit će poslan i anketni upitnik, kako je to i odlučeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. U anketnom upitniku korisnicima će biti ponuđeno nekoliko rješenja; od nastavka distribucije sukladno zakonom, do potpunog gašenja sustava centralnog grijanja u Rijeci. Bude li procedura, koja uključuje slanje, ispunjavanje te analizu dobivenih rezultata, tekla u predviđenim rokovima, Energo bi za oko mjesec dana trebao u javnost izaći s konačnom odlukom o budućnosti sustava toplinske energije.

Gradonačelnik Obersnel i direktor Energa Kirigin ocijenili su kako upravo ovako postavljena anketa, najbolje govori kako su tvrdnje da im je više stalo do očuvanja Energa, nego do građana, netočne. Također, direktor Kirigin još je jednom opovrgnuo tvrdnju kako se gubici Energa, koji iznose oko 83 milijuna kuna, povećanjem cijena toplinske energije, pokušavaju prebaciti na građane.  “Vrlo lako je 83 milijuna podijeliti s godišnje isporučenih 50 milijuna kw/h toplinske energije, čime bi se izračunom dobilo kako bi isporučena energija trebala stajati 1,6 kuna po kw/h, da bi se iz toga sanirali gubici. Kad bi ti gubici bili uračunati u ovih 5 lipa, čime se pokrivaju samo stvarni troškovi, povrat bi trajao nekih 35 godina,” kazao je Kirigin.

Direktor Energa je istaknuo, kako od dolaska na čelo Energa 2006. godine smatra, kako je potrebno zadržati i unaprijediti sustav centralnog grijanja, budući da bi svaka alternativa bila nepopularna i imala negativan učinak na korisnike.

Grad Rijeka

 

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram