Povežite se s nama

Mozaik

Odličan glazbeni tandem otvorio ciklus “Glazbena Rijeka” u Guveru

Objavljeno

na
Agilna umjetnička organizacija Christoforum organizira treću koncertnu sezonu u Guvernerovoj palači. Ciklus pod nazivom „Glazbena Rijeka“ ove godine donosi četiri koncerta s eminentnim umjetnicima i ansamblima. Sav trud oko produkcije koncerata produkt je predanog rada agilne umjetničke organizacije Christoforum. Na prvom koncertu ciklusa nastupili su sopranistica Tanja Ruždjak i pijanist Lovre Marušić s programom solo pjesama.

Koncert je započeo sa solo pjesama majstora belcanta Vicenza Bellinija, Tanja Ruždjak svojim je prodornim sopranom odmah inducirala uzlaznu interpretativnu putanju koja će se postupno razvijati do kraja koncerta. Lovre Marušić pružio joj je sigurnu pijanističku pratnju, to se prije svega odnosi na agogičku preciznost i oprez da tonski ne nadjača pjevačicu. Kada govorimo o opusu Vicenza Bellinija obično smo fokusirani na njegove opere pa su ovakva koncertna iskustva dobrodošlo osvježenje.

Program je nastavljen s pjesama Paola Tostija, izvedene su tri: A Vucchela, Ideale i Penso. Tanja Ruždjak pjevala je s zavidnom glasovnom kontrolom što je rezultiralo vještim modulacijama, prodornim visinama i eteričnim pianima. Kao slušatelje najviše nas se dojmila posljednja Penso koja je odisala sjetom. Lovre Marušić i u ovom je fragmentu pružio podršku solistici, istovremeno, izgradio je svoj interpretativni univerzum koji je odisao mediteranskim ugođajem.

Posljednji dio programa bio je rezerviran za ruske majstore. Bogat glazbeni kolorit iz kajdanke Nikolaja Rimski Korsakova ispunio je Mramornu dvoranu Guvera. Tanja Ruždjak svoj je zvonki sopran zaodjenula u emotivno ruho što je rezultiralo proživljenim izvedbama koje su miljama daleko od danas svugdje prisutne konfekcije. Dvoje interpreta posebno je pazilo da ritmičke toponime Korsakove glazbe, to zahtjeva kvalitetnu tehniku.

Za kraj smo slušali glazbu Petra Iljiča Čajkovskog. Četiri solo pjesme ruskog romantičara bile su savršen izbor za finale koncertne večeri. Kvaliteta Tanje Ruždjak i Lovre Marušića blistala je u punom sjaju, posebno moramo istaknuti treću pjesmu Medtner: Sumrak koja je obilovala bravuroznim glasoviranjem i transcendentalnim pjevanjem. Publika u Mramornoj dvorani srdačnim je pljeskom ispratila umjetnike i ishodovala bis. Veselimo se novim koncertima ciklusa „Glazbena Rijeka“.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže