Povežite se s nama

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i zamjenica župana Marina Medarić sudjelovali su na 3. Konferenciji predsjednika regija i gradonačelnika u kineskom gradu Ningbo. Primorsko-goransku županiju i Opatiju predstavili su kao regiju i grad otvorenu za suradnju s kineskim investitorima i turističku destinaciju otvorenu za kineske turiste.

Gradonačelnik Dujmić u svojem je obraćanju sudionicima Konferencije, među kojima su bili predstavnici država srednje i istočne Europe te nekoliko kineskih pokrajina i gradova, naglasio da je povezanost Opatije i Primorsko-goranske županije s Kinom vidljiva u konkretnim programima i projektima kao i brojnim prijateljstvima sklopljenim s kineskim gradovima i regijama.

Zamjenica župana Marina Medarić podsjetila je na prijateljstvo Primorsko-goranske županije  s kineskom pokrajinom Liaoning kao i na prijateljske gradove Rijeke, dviju kineskih lučkih gradova Daliana i Ningboa. Kroz filmove o Opatiji i županijski film “Regija u pokretu”, sudionici konferencije i slikom su upoznali Primorsko-goransku županiju. Bili su posebno zainteresirani za koncept suradnje opatijske Thalassotherapije s majstorima tradicionalne kineske medicine, a gradonačelnik Dujmić istaknuo je i postojanje programa učenja kineskog jezika na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Iki koji je pokrenut u sklopu Programa cjeloživotnog učenja.

Naglasio je i činjenicu da gosti iz Kine u Opatiju dolaze u vrijeme posezone i predsezone. Godišnje je to 16 tisuća noćenja. Osim toga, uspješna suradnja s Veleposlanstvom Kine u Hrvatskoj koje pomaže u promociji cijeloga Kvarnera na kineskom tržištu, Opatiji iz godine u godinu dovodi sve više kineskih gostiju, rekao je Dujmić.

Konferencija je bila prigoda za predstavljanje država koje su povezane prometnim pravcima s Kinom, točnije najvećom kineskim lukom Ningbo. Sudionici su dali svoje viđenje suradnje lokalnih i regionalnih proizvodnih kapaciteta u kontekstu međunarodne gospodarske suradnje.