Povežite se s nama

Vijesti

Općina Viškovo obilježava 28 godina od svog osnutka

Objavljeno

na

Ovogodišnja obljetnica Dana Općine Viškovo odvija se drugu godinu u nizu u okolnostima koje ne dopuštaju „proslavu“ u pravoj smislu te riječi. Obilježavanje Dana Općine u Viškovu je bilo poznato po višednevnom bogatom programu s brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim programima. Nažalost, zbog pandemije COVID 19 takva druženja nije moguće organizirati ni ove godine. Ove godine nema ni uobičajenih dodjela nagrada za životno djelo, godišnjih nagrada i plaketa Općine Viškovo jer pristigli prijedlozi nisu zadovoljavali kriterije. Unatoč svemu tome, ovo „novo normalno“ prilika je za osvrt na Viškovo nekad i danas.

U tom kontekstu, o njemu najbolje govori broj stanovnika. S tadašnjih 6 tisuća stanovnika Viškovo je naraslo na nešto više od 17 tisuća. Po broju stanovnika, Viškovo je najveća hrvatska općina koja nema demografskih problema i ostat će jedna od nekoliko sredina s pozitivnim prirodnim prirastom jer joj se godišnje rađa od 150 do 180 djece. To, među ostalim, znači da će se u Viškovu i u budućnosti odgajati generacije radno sposobnog stanovništva koje će živjeti i stvarati u Viškovu. Jedni će samo živjeti, a drugi živjeti i raditi u nekom od 1100 gospodarskih subjekata, što aktivnih trgovačkih društava što obrta. Općina za djecu i mlade izdvaja četvrtinu godišnjeg proračuna što je podatak koji dovoljno govori sam za sebe. Svih ovih 28 godina Viškovo se gradilo kao aktivna zajednica mještana sa željom da se ruralnu sredinu na periferiji velikoga grada pretvori u gospodarski razvijenu urbanu sredinu ugodnu za život. Od tada su se u tom nastojanju mijenjali pristupi, metode i prioriteti, ali je jedno ostalo isto: vizija Viškova koje je prepoznatljivo po tradicionalnim i po suvremenim vrijednostima, ali prije svega Viškovo koje je podloga i podrška za rast svakom svom mještaninu – svakoj obitelji, udruzi, svakom djelatniku i poduzetniku.

Zbog toga se i proslava Dana Općine Viškovo 15. travnja godinama obilježava kao blagdan, dan posvećen svim mještanima.

Intenzivan razvoj općine, čije se područje prostire na svega dvadesetak kvadratnih kilometara omogućen je zahvaljujući odgovarajućem rastu općinskih prihoda. Prvi viškovski proračun danas daleke 1994. godine iznosio je 4,5 milijuna kuna. Proračun za 2021. godinu iznosi blizu 116 milijuna kuna, a kada se tome dodaju iznosi predviđeni u projekcijama za sljedeće dvije godine, Viškovu će za daljnji razvoj do kraja 2023. godine na raspolaganju biti nešto više od 300 milijuna kuna. Jedan dio će se uložiti u izgradnju nove osnovne škole Marinići, sportskog igrališta, dvije nove prometnice u obuhvatu škole te javne parkirališne površine. Ulaganje u školu iznosit će oko 80 milijuna kuna, a taj će iznos u 50-postotnom omjeru snositi Primorsko-goranska županija kao zakonski osnivač osnovnih škola i Općina Viškovo, a u ovoj velikoj investiciji Općina računa i na sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Drugi generacijski projekt je izgradnja Kuće halubajskega zvončara gdje će se na jednom mjestu objediniti dom Halubajskih zvončara s modernim muzejskim konceptom gdje će se ispreplesti tradicija, baština, gastronomija, turizam i edukaciju. Za taj je projekt već osigurano i ugovoreno  7,8 milijuna kuna iz Urbane aglomeracije Rijeka i šireg projekta „Povežimo se baštinom. Osim Radne zone Marinići i brojnih manjih i većih subjekata koji su Viškovo doveli na vodeća mjesta riječkog prstena, za daljnji razvoj općine nužna su i nova ulaganja. Nova radna zona Marišćina ukupno vrijedna oko 20 milijuna kuna za koju je ugovoreno 12 milijuna bespovratnih EU sredstava predstavlja temelj za dinamičan gospodarski razvoj jer će se njezinim uređenjem u prometnom, komunalnom i energetskom smislu osigurati preduvjeti za investicije u gradnju objekata poslovne namjene koji će dodatno poboljšati poduzetničku klimu.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram