Povežite se s nama

Mozaik

Osmisli originalan drenovski suvenir i 3D printaj Drenovu

Objavljeno

na
Moderne tehnologije gotovo su svakog pojedinca pretvorile u stvaraoca ili, bolje rečeno, svakome pružile priliku da to postane ako ima dovoljno volje i nadahnuća.

Jedna je od intrigantnijih tehnologija na tom pragu ona 3D printanja koja će prema nekim predviđanjima postati sastavnim dijelom dobrog dijela kućanstava. 3D printanje nalazi primjenu u najrazličitijim područjima – u medicini, arhitekturi, industriji od igračaka do automobila, a jedno je od zanimljivijih područja primjene izrada suvenira. Zahvaljujući softverima za 3D modeliranje i uređajima za 3D printanje, svaka zajednica, ma koliko mala i (ne)razglašena bila, može stvarati vlastite jedinstvene prepoznatljive suvenire. Upravo zato drenovska Udruga “Bez granica” koja stoji iza razvoja Zavičajnog muzeja Drenove i Gradska knjižnica Rijeka, partneri u razvoju inkubatora 3D printanja za djecu i mlade raspisuju poziv u potrazi za idejnim rješenjem drenovskog suvenira koji će se i izraditi i 3D printati u Gradskoj knjižnici Rijeka. Natječaj se odvija u 3 kategorije među kojima svaka ima svoje specifične karakteristike, zahtjeve i očekivanja.

3D Junior
Namijenjena predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci (od 5 do 15 godina starosti)

Čarolija stvaranja počinje od najranije dobi, daleko prije učenja 3D modeliranja za računalima. No ideje koje se mogu ostvariti tehnikama kao što su plastelin, glinamol ili običan crtež često i nadmašuju računalo… Stoga upravo od malih nogu možemo maštati po čemu je to Drenova prepoznatljiva. Prijedlog suvenira treba biti izrađen tradicionalnim likovnim tehnikama (glinamol, plastelin, crtež…) te opisan u pismenom obliku kao priča koja odgovara na pitanja o njegovom značenju, širem kontekstu i razlozima zašto je upravo to dobar drenovski suvenir.U kategoriji 3D junior rješenja ne trebaju biti izrađena u računalnim softverima za 3D modeliranje, dizajniranje, već prezentirana i izrađena tradicionalnim tehnikama oblikovanja. Prema ideji stručnjak za 3D modeliranje će izraditi pobjednički prijedlog koji će se i printati u Gradskoj knjižnici Rijeka.

3D Srednjak
Namijenjena srednjoškolskoj dobi (15 – 19 godina starosti)

Prijedlog suvenira treba biti izrađen računalnim programima za crtanje i dizajniranje, ne nužno u programima za 3D modeliranje. Prijedlog je potrebno i predstaviti u fizičkom obliku modelima od tradicionalno korištenog materijala te opisan u pismenom obliku kao priča koja odgovara na pitanja o njegovom značenju, širem kontekstu i razlozima zašto je upravo to dobar drenovski suvenir.Prema ideji stručnjak za 3D modeliranje će izraditi pobjednički prijedlog koji će se i printati u Gradskoj knjižnici Rijeka.

3D Profesionalac
Namijenjena svim odraslim osobama (19+…)

A i ako ste nešto mlađi, ali profesionalno radite s programima za 3D modeliranje možete se uključiti…Prijedlog suvenira u kategoriji profesionalac treba biti izrađen u softveru za 3D modeliranje i prilagođen za 3D printanje. Prijedlog treba biti i opisan u pismenom obliku kao priča koja odgovara na pitanja o njegovom značenju, širem kontekstu i razlozima zašto je upravo to dobar drenovski suvenir.

Pobjednike u svakoj kategoriji izabrat će stručna komisija u sljedećem sastavu:
– Damir Medved, predsjednik drenovske udruge “Bez granica”
– Sven Maričić, profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci i stručnjak za 3D printanje i modeliranje
– Dražen Vitolović, profesor Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Prijedlozi se šalju na mail magazin@gkri.hr. Rok predaje je 31.3.2015., a pobjednik će biti poznat u travnju.

Uz tekst koji predstavlja ideju i priču potrebno je priložiti i potreban vizualni materijal, fotografije prijedloga rješenja te u kategorijama “Srednjak” i “Profesionalac” i dokument računalno izrađenog 3D modela.

GKR

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram