Povežite se s nama

Vijesti

Osnovnoškolci u Art-kinu obilježili Dan sjećanja na holokaust

Objavljeno

na

U sklopu programa Škola u kinu danas je u Art-kinu održana projekcija filma Dječak u prugastoj pidžami za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola, povodom proteklog Dana sjećanja na holokaust. Uvodnom se riječju mnogobrojnim školarcima obratio poznati riječki novinar i profesor Mišo Cvijanović, u nastojanju da za učenike stvori blizak i iskren okvir razumijevanja jednog od najtragičnijih događaja naše povijesti.

Ukupno 297 učenika iz OŠ Trsat, OŠ Nikola Tesla, OŠ Kostrena, OŠ Hreljin i OŠ Centaruz pratnju nastavnika prisustvovalo je današnjoj projekciji filma Dječak u prugastoj pidžami koja je održana s ciljem da se putem filmskog medija dodatno senzibilizira i poduči djecu viših osnovnoškolskih razreda važnosti tolerancije i međusobnog uvažavanja, naročito u kontekstu Dana sjećanja na holokaust. Na tom je tragu Mišo Cvijanović s učenicima podijelio svoje iskustvo posjete koncentracijskom logoru Auschwitz, odakle je kao posljednji logoraš izašao upravo jedan naš sugrađanin, Opatijac Oleg Mandić, te je istaknuo značaj svakodnevnog međusobnog uvažavanja kao temelj gradnje zdravog i sigurnog društva. Učenici su dobili i primjerak Cvijanovićeve kolumne objavljene u Novom listu 2003. godine u kojem poznati riječki novinar opisujespomenuti posjet poljskom koncentracijskom logoru.

Osim dirljivog filma Marka Hermana o zabranjenom prijateljstvu dvojice dječaka ograđenih logorskom žicom kojeg su osnovnoškolci pogledali danas, učenici srednjih škola imat će priliku 30. siječnja pogledati njemački igrani film Sophie Scholl: Posljednji dani, a dan kasnije, 31. siječnja, održat će se projekcija francuskog igranog filma Nasljednici za učenike osnovnih škola. Sophie Scholl: Posljednji dani, nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu, prati istinitu priču o njemačkoj heroini koja je vodila pokret otpora posvećen uništenju Trećeg Reicha zbog čega je na koncu bila i pogubljena, a film Nasljednici, također snimljen prema istinitom događaju, govori o problematičnom razredu jedne francuske gimnazije koji se uključuje u projekt „Djeca i adolescenti u koncentracijskim logorima za vrijeme nacizma“ što polako, ali sigurno mijenja njihove živote.

Projekt Škola u kinuveć desetu godinu za redom djeluje kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod djece i mladih.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram