Povežite se s nama

Izbori

Otkrivamo rezultate ankete tko će kako proći u Gradskom vijeću Grada Rijeke

Objavljeno

na

IlustracijaNakon što smo jučer ekskluzivno objavili rezultate ankete o rejtinzima kandidata za gradonačelnika Rijeke, danas nastavljamo s rejtinzima političkih stranaka, koalicija i nezavisnih lista. Anketu je izradio Ipsos puls CATI metodom na uzorku od 800 ispitanika u razdoblju od 16. – 21. travnja. Podsjetimo, ako gledamo preferencije ispitanika koji će sigurno i vrlo vjerojatno izaći na izbore u vodstvu je SDP-ov Marko Filipović s 22,9% podrške, a iza njega je skupina od četiri kandidata koja se s izuzetkom Josipa Ostrogovića nalazi unutar statističke pogreške, ali ni HDZ-ov kandidat ne zaostaje mnogo. Iza Filipovića poredali su se nezavisni Davor Štimac s 14,9 %, PGS-ov Nikola Ivaniš s 13,8 %, Marin Miletić iz Mosta s 12,5% i HDZ-ov Josip Ostrogović s 10,9% podrške.

Ako pogledamo rejtinge stranaka u vodstvu je i dalje SDP koji je blago povećao vodstvo i sada ima 25,3 % podrške u odnosu na 23,5 koliko je imao u ožujku. Iza SDP-a se je pozicionirao HDZ s podrškom od 12,6 (10,3 u ožujku) pa Nezavisna Lista Davora Štimca s 12,2 (14,2 u ožujku). Most podržava 10,7 (10,6 u ožujku), a PGS bilježi rast i sada ima 9,4% (5,9 u ožujku) kao i Možemo koji je na 7,1% (6,2 u ožujku), koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera je na 6,3 % (7,7 u ožujku), a ispod praga ostaju Lista za Rijeku s 4,8% (6,0 u ožujku), Radnička fronta s 2,8% (4,4 u ožujku) te koalicija Domovinskog pokreta i HSP-a 2,2 (3,4 DP samostalno u ožujku).

Iz ovih se rezultata može zaključiti kako su velike stranke punim plućima ušle u završnicu kampanje i uspjele mobilizirati dio svoga članstva pa tako i HDZ i SDP bilježe lagani rast. Osim njih rast bilježe i Most i PGS i Možemo. Most očito ima stabilno biračko tijelo, a PGS-u se je za sad isplatila odluka da ide samostalno na izbore. Naime, iako čak 84,2 % ispitanika misli da je situacija u gradu Rijeci ista ili da se je pogoršala u zadnje 4 godine, a PGS-ov kandidat za gradonačelnika obnaša funkciju aktualnog dogradonačelnika, Riječani PGS-ovce očito ne percipiraju kao odgovorne za stagniranje odnosno nazadovanje Rijeke. Lista dr. Davora Štimca bilježi lagani pad što bi mogla biti posljedica kasnog predstavljanja svojih najbližih suradnika. Prag prelazi još samo koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera.

Iako je DP parlamentarna stranka u Rijeci se nije uspio nametnuti, a u travnju bilježi pad u odnosu na ožujak što i nije toliko čudno jer je u međuvremenu oformljena koalicija s HSP-om što je za tradicionalno lijevo glasačko tijelo u Rijeci ipak prezahtjevna pozicija. Malo je iznenađenje gotovo prepolovljena podrška Radničkoj fronti kojoj se očito nije isplatio agresivan pristup i napadi na druge kandidate. Oko praga pleše i Lista za Rijeku koja kao i njena kandidatkinja za gradonačelnicu u travnju bilježi pad i stranka Danka Švorinića bi lako mogla ostati bez svojih predstavnika u gradskom vijeću. Gotovo sigurno u gradskom vijeću više nećemo gledati ni Hrvoja Burića čija je stranka Bura pala ispod 1%podrške.

Ako ove postotke pretvorimo u mandate situacija u gradskom vijeću bila bi sljedeća: SDP – 10, NL Davora Štimca – 5, HDZ – 5, MOST – 4, PGS – 3, Možemo – 2, AM i UK – 2. U svakom slučaju čeka nas zanimljivo finale kampanje i dosad najneizvjesniji lokalni izbori u Rijeci od hrvatske neovisnosti.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram