Povežite se s nama

Fiuman Plus

Ovo je nekadašnja riječka luka čiji su ostaci upravo otkriveni u Krešimirovoj ulici?

Objavljeno

na
Vatrogasna zajednica Primorsko goranske županije u svom “vremeplovu” vatrogastva i zaštite od požara 18. ožujka 2019. godine, objavili su crticu iz povijesti
Riječke Javne vatrogasne postrojbe, točnije, povijest prostora na kojem se danas nalazi vatrogasna postaja “Centar”. Naslov te crtice glasio je “Na današnji dan, 18.03.1719. – Što povezuje riječke vatrogasce i 300-tu obljetnicu Riječke luke”?

Složeni građevinski radovi na rekonstrukciji Krešimirove ulice u Rijeci otkrili su potencijalno vrijedan arheološki nalaz ostataka povijesne riječke luke. Točno ispred sjedišta Javne vatrogasne postrojbe Rijeka na svjetlost dana izronili su dijelovi nekadašnje rive. Ovaj nalaz potvrdio je navode vatrogasnog kroničara i istraživača vatrogasne povijesti, Slavka Suzića. Naime, Slavko Suzić je već dulje vrijeme ukazivao na činjenicu da je prostor u kojem se danas nalaze riječki vatrogasci bio središnja gradska luka Rijeke. Ta tvrdnja je naišla na podozrenje nekih riječkih povjesničara. Vjerujemo da će ovaj potencijalno vrijedan arheološki potaknuti povjesničare da ozbiljnije razmotre tvrdnje povjesničara – amatera, Slavka Suzića, poručuju iz VZ PGŽ.

“Krajem 12. pa do početaka 13. stoljeća riječka luka se formirala na ušću Rječine i u njegovom toku do današnjeg Školjića. Brodovi su uplovljavali u ušće Rječine pa sve o Školjića gdje su se vezivali. Međutim, Rječina je znala pokazati silovitost koja je nanosila brodarima velike štete na brodovima. Osim toga, Rječina je stvarala nanose koje je trebalo redovito čistiti, što je predstavljalo dodatan trošak i poskupljivalo usluge ondašnje riječke luke. Zbog toga je odlučeno da se luka izgradi u mandraču (prostor današnje vatrogasne postaje Centar, preko puta Pošte 2). Tamo se već nalazio jedan mali lukobran gdje su uplovljavale maune. Prema nekim izvorima brodovi su se sidrili ispred lukobrana, a teret se iskrcavao na maune kojima se dalje prevozio do rive.

Prvi lučki skladišni prostor nalazio se na mjestu gdje se danas nalaze garaže vatrogasnih vozila, a drugo lučko skladište bilo je u zgradi današnje stomatološke ambulante Medicinskog fakulteta, te obližnje stare bolničke stolarske radionice i praonice rublja. Treće lučko skladište nalazilo se na mjestu današnje zgrade bolničke praonice rublja, odmah do riječkih vatrogasaca”, navodi Slavko Suzić.
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram