Povežite se s namaRiječki bend Pasi koji je punih 20 godina prašio riječkom glazbenom scenom sa svojim poznatim punk-rock stavom jučer je 1.4.2016. publiku pozdravio posljednji put. U riječkom Pogonu kulture (bivša Stereo dvorana) imalo se što za vidjeti. Jednom riječju-RASPRODANO. Praktički se nije moglo hodati koliko je ljudi bilo, a to samo dokazuje da i nakon 20 godina Pasi mogu napuniti prostor koji ima 600 stajaćih mjesta.

BEND UZ KOJEG SMO ODRASLI

Na moja pitanja o koncertu ekipa u gradu jučer je odgovarala sa melankolijom u glasu. Mnogi nisu uspjeli kupiti kartu pa su izvisili. “Odrasli smo na tom bendu, a bend je stariji od nas, žao nam je što neće više svirati ali pružili su nam godine zabave i dobre mjuze.“ DOBRE MJUZE što je jako važno,pogotovo riječkoj mladeži.

1 APRIL?

Neki su mislili da je oproštajni koncert Pasa prvoaprilska šala, ali vokal i tesktopisac benda Dodo objasni je kako to nije slučaj.“Nismo više band jer se ne družimo više i ne kužimo svijet skupa, a za glazbu je bitno da se svijet skuži.” Jednostavno nema vremena, navodi Dodo, jer su se članovi rasuli po svijetu. Jedan je na brodu, dvojica su u drugim bendovima dok se jedan posvetio obiteljskom životu.

AKO NEMAŠ ŠTO ZA REĆI BOLJE ŠUTI.

Dodo je izašavši na pozornicu objasnio publici kako nije napisao niti jedan tekst već 5 godina i da, ako nemaš što novo za reći – bolje šuti. Vjerojatno najzanimljivija stvar u vezi ovog benda jest ta da im ideja nikada nije bila da se od toga živi. Imali su nešto za reći i to su rekli. Inače, Dodo je završio Studij Kulturologije u Rijeci a želja mu je bila da bude asistent na tom faksu. Nije uspio, kaže, a sutra se nešto mora jesti. Njihovi su tesktovi jednako aktualni danas kao i onda kada su prije desetak godina i nastali jer govore o strukturalnim problemima društva. “Glupo mi je napisati pjesmu o nekom političaru kad će se vlast promijeniti i šta onda, bit će bezveze, ovako znam da kad danas pjevam te stare stvari one još vrijede u vremenu i prostoru.“

BEZVREMENSKA MUZIKA

Pravi primjer energije ovog benda je sigurno pjesma“ Pijuni“ sa albuma „Netko mora i raditi dok se mi zajebavamo (2000)“a neki od stihova su :“ Mi smo svi pijuni vlasti-nadajmo se da će pasti! Od svih pustih obećanja vladajućih harlekina
došlo je do nekih pogoršanja u građanskim redovima…ali je stvarnost gora-stvarnost gora nego kuga“.

Poznato? Da sigurno je.Obratite pažnju na godinu kada je album izdan.Prije ulaska Hrvatske u EU, prije Milanovića…da su postojali vjerojatno bi izdali ovakav tekst i za vrijeme Tita jer upravo to imaju Pasi-muda.

KAKO JE DOŠLO DO OPROŠTAJA?

„Negdje u 9. ili 10. mjesecu ne sjećam se točno ekipa je komentirala kako će biti 20 godina od osnutka benda i htjeli smo pozvati sve koji su svirali u Pasima pošto se postava mijenjala.Bila je jedna pjesma koju nismo nikad snimili, ali ekipa je rekla ili novi album ili ništa. Ja više nisam u doticaju sa stvarima koje se događaju na način da bi ih komentirao u svojim pjesmama pa nisam pristao na novi album jer jednostavno nemam šta reći.“

Da Pasi imaju energiju i da ju prenose na publiku osjetilo se do Pehlina. Postava se izmjenjivala ovisno o stvarima koje su se svirale. Tako je basist koji inače svira u Jonathanu odstupio i pružio bas Mitaru koji je i osnovao Pase sa Coleom (gitara). Ubrzo je došao i Sićo, prvi vokal Pasa i otpjevao stvar „Prvi put“ koja nikada nije snimljena. Albumi su se redali od „Reci mi dali te boli (2011), pa „Pravac Paleolitik (2004) do najstarijih svari iz „Netko mora raditi dok se mi zajebavamo (2000)“ Publika je bila šarolika i dok smo mi stariji pokušavali biti pristojni, koliko smo mogli, jer ipak su svirali Pasi. Mlađi su se “pogali” u prvim redovima glasno pjevajući i one pjesme iz paleolitika. Svi smo bili u ekstazi, zvuk je bio odličan, onakav kakav i dolikuje jednom punk rock bendu. Inače Stereo dvorana ima odličnu akustiku, tonac je obavio dobar posao, a Pasi su prašili kao da vježbaju svaki dan. To što Pasi imaju ne može se naučiti, oni su buntovnici sa inteligencijom, njihovi se tekstovi mogu dičiti sa nevjerojatnim smislom za kritku društva i mogu se zaista nazvati umjetnošću. Uz ovakav bend uz mnoge druge riječke bendove nije ni čudo što je baš Rijeka postala Europska prijestolnica kulture za 2020.godinu.

Pasi hvala vam na svemu.Vaša će glazba ostati u srcima svih nas kojima ste obilježili srednju školu i koji vas se i danas u pauzama u uredu rado sjetimo i zapjevamo “Jebote bog bio sam loš…”