Povežite se s nama

Vijesti

PGŽ poziva Istru da zatraže od Nacionalnog stožera odvojene mjere i mapiranje područja

Objavljeno

na
Hrvatska posljednjih dana ponovno bilježi relativno visok broj novozaraženih osoba kad je u pitanju koronavirus, no području Primorsko – goranske županije i nama susjedne županije ipak su znatno manje pogođene. Bilježe se uglavnom tek sporadični slučajevi zaraze te je stigla inicijativa od Stožera civilne zaštite PGŽ u kojoj pozivaju kolege iz Istarske županije da se zatraži od Nacionalnog stožera uvođenje mjera na regionalnim razinama, a ne na nacionalnoj kao što je to do sada gotovo uvijek bio slučaj.

Tim povodom načelnik Stožera PGŽ, Mario Boras Mandić, uputio je otvoreni poziv svom istarskom kolegi Dini Kozlevcu.

“Područja Primorsko – goranske županije i Istarske županije nisu visokorizične regije u pogledu dnevnih slučajeva, odnosno ukupnog broja zaraženih osoba virusom COVID-19 na području Republike Hrvatske te je neophodno provesti mapiranje područja (unutar područja pojedinih županija, odnosno regija). Naime, turistička djelatnost je od velikog značaja u bruto domaćem proizvodu Republike Hrvatske i od iznimnog je značaja da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se ova djelatnost mogla zaštititi, vodeći pritom računa o zdravlju i sigurnosti hrvatskih građana i njihovih gostiju. Trenutnim pogoršanjem epidemiološke situacije na pojedinim područjima Republike Hrvatske (odnosi se na područja koja su u kontinentalnom dijelu) dovelo je do tretiranja od pojedinih zemalja (pogotovo iz susjedstva) Republike Hrvatske kao rizične zemlje u pogledu slobodnog kretanja ljudi. Samim time dovodi se u opasnost da se ograniči/onemogući dolazak turista u Republiku Hrvatsku, kao i odlazak građana Republike Hrvatske u te države.

Kako bi se to izbjeglo neophodno je žurno podzeti aktivnosti upoznavanja nadležnih u svim članicama Europske unije te trećih zemalja o potrebi regionalnog praćenja i sagledavanja epidemiološke situacije na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno poduzimanju selektivnih mjera. Podsjećamo, da su smjernice Europske komisije da se ostvari nesmetana komunikacija unutar područja koja imaju sličnu i stabilnu epidemiološku situaciju, a primjeri poduzimanja različitih sigurnosno zdravstvenih mjera očituju se najbolje na početku pandemije na primjerima Italije, Slovenije, Njemačke i Kine gdje nisu vrijedile jedinstvene mjere za sva područja tijekom pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Slijedom navedenog, predlažemo da se zajednički uputi inicijativa (Stožera civilne zaštite Primorsko – goranske županije i Stožera civilne zaštite Istarske županije) Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i Vladi Republike Hrvatske o potrebi žurnog mapiranja područja unutar Republike Hrvatske sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji te upoznavanju sa istim (kontinuirano) zemalja članica Europske unije i trećih zemalja kako bi se u konačnici donosile pojedinačne i odvojene mjere za pojedina područja unutar Republike Hrvatske”, stoji u dopisu Borasa Mandića.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram