Povežite se s nama

Vijesti

PGŽ te općine Čavle i Jelenje zajednički financiraju obnovu Spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima

Objavljeno

na
Župan Zlatko Komadina, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i načelnik Jelenja Robert Marčelja potpisali su ugovore o sufinanciranju radova obnove Spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima ukupne vrijednosti pola milijuna kuna. PGŽ je osigurala polovicu iznosa, 250.000 kuna, dok ostatak sredstava u jednakom omjeru dijele dvije grobničke općine. Prilikom potpisivanja župan Komadina rekao je da smo mi jedna od rijetkih županija koje brinu o spomen obilježjima žrtava fašizma iz 2. svjetskog, kao i Domovinskog rata.

„Spomenik u Podhumu koji je ujedno i komemorativno groblje civilnih žrtava fašističkog zločina potrebno je obnoviti iz pijeteta prema žrtvama, ali i kao trajni podsjetnik zločina koji se ovdje dogodio. Na generacijama koje dolaze zadaće je brinuti o tim spomenicima, ovom u Podhumu, u Lipi, Kamporu na Rabu, mjestima stradavanja mahom civila iz ovog našeg kraja. Županija je tu da pomogne, a ovo je ujedno i primjer dobre suradnje dviju grobničkih općina koja će se nastaviti i ubuduće. Vjerujem u to jer su Grobničani uvijek bili jedinstveni“, rekao je župan. Načelnica Cvitan Polić uz zahvalu Županiji na podršci najavila je za 12 .srpnja, komemorativni skup koji se tradicionalno tog datuma obilježava, a izrazila je zadovoljstvo da će druge godine na 80-tu obljetnicu strašnog zločina u Podhumu, spomenik u Sobolima biti u cijelosti obnovljen. Načelnik Marčelja rekao je kako ljudima iz grobničkog kraja ovaj spomenik predstavlja simbol otpora i žrtava 2. svjetskog rata, jako je važan i zato Općina Jelenje sudjeluje u njegovoj obnovi.

Na memorijalnom groblju, spomen-području Soboli 1970. godine postavljen je impresivan spomenik sa 91 štitom, kao spomen na 91 strijeljanog mještanina Podhuma u srpnju 1942. godine. Danas velebni rad akademskog kipara Šime Vukasa predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljivi je antifašistički spomenik gdje se jednom godišnje odaje počast podhumskim žrtvama. Spomen groblje podhumskim žrtvama je zaštićeno od1961. godine, a zauzima iznimno važno mjesto u lokalnoj zajednici. Ujedno bilježi i sve veću posjećenost turista, mahom inozemnih, što ga zajedno s kaštelom Grobnik čini jedinstvenim spojem kulturne baštine.

Radovi na sanaciji spomenika uključuju odstranjivanje betona s pukotina, čišćenje armature, gletanje cijele površine, zamjena oštećenih kamenih elemenata, izrada i postava nedostajućih kamenih elemenata na polju kosturnice, a rok za dovršetak je 90 dana.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram