Povežite se s nama

Crna kronika

Planinari se izgubili na Platku

Objavljeno

na
Skupina planinara se odlučila za kraći izlet po snijegu od Platka na Jasenovicu i nazad. Turu su smatrali da je primjerena njihovim mogućnostima i orijentacijski lagana. Neki od planinara nisu ponijeli ni kapu ni rukavice. Neki su ostavili i cijeli ruksak sa stvarima, hranom i pićem na Platku. Iako je samo jedan planinar bio na tom vrhu svejedno nisu ponijeli kartu, kompas niti su imali GPS. Nitko u skupini nije imao rasvjetu ili zviždaljku.

Na planini je padao snijeg, puhao je jak vjetar, a vidljivost nije bila veća od sto metara.  Usprkos svemu planinari su na povratku s vrha odlučili da neće slijediti markiranu stazu već će pokušati s vrha Jasenovice doći na Platak po vlastitom nahođenju. Kročiti novim stazama je izazovno, uzbudljivo ali i opasno.

U nedjeljno poslijepodne putem Centra 112 na dežurni telefon HGSS stanice Rijeka stigao je poziv za pomoć. Više od sat i pol vremena skupina od pet planinara hoda u nepoznatom pravcu. Trebaju pomoć oko orijentacije. Vodič planinara smatra da su ili u blizini Kripnja ili u blizini lovačke kuće Finvesta na Platku.

Razgovor s izgubljenima upućuje na to da su puno sjevernije od planirane rute. Slijedi lociranje signala mobitela, što upućuje na široko područje zapadno od Jasenovice. Sljedeći telefonske upute planinari pronalaze oznake šumskog revira u kojem se nalaze. Preklapanjem signala i granica revira uspijeva se odrediti pozicija s približnom točnošću oko 200 metara. Planinari su usred šume, udaljeni od bilo kakvih staza oko 300 m jugoistočno od Primorskog Kleka. Sami se neće moći vratiti. Pada noć.
Pokrenuta je akcija.

Prilazni putovi su neprohodni za terenska vozila. Pokušaji spašavatelja da se približe iz pravca Kripnja i po grebenu Jasenovice ukazuju da će samo dolazak do unesrećenih trajati do dugo u noć.  Sve snage se preusmijeravaju da od Platka krenu kroz šumu i dubok snijeg sa skijama i motornim sanjkama na sjever oko Jasenovice te potom prema Primorskom Kleku.

Nesebičnu pomoć spašavateljima pruža Goranski sportski centar, koji im ustupa dodatna dva komada motornih sanjki, čime prilaz sa sjevera postaje najizglednija opcija.  Uz veliku vještinu i trud spašavatelji se nakon višesatne borbe uspijevaju probiti do izgubljenih. Slijedi zajednički povratak spašavatelja i planinara do baze Platak.

HGSS Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram