Povežite se s nama

Vijesti

Polaganjem vijenaca obilježena 76. obljetnica fašističkog zločina u selu Lipa

Objavljeno

na
Povodom 76. obljetnice stradanja sela Lipa, delegacija Primorsko-goranske županije predvođena županom Zlatkom Komadinom položila je danas kod Memorijalnog centra Lipa pamti vijence na spomenik palim borcima u NOR-u kao i na spomenik stradalom stanovništvu sela Lipe. „Ovo je mjesto gdje se uvijek moramo sjećati civilnih žrtava rata i fašističkog terora. Malo gdje se dogodio takav zločin kakav se dogodio u Lipi. Važno je da u bilo kakvim okolnostima, pa i u doba korone, ne zaboravimo žrtvu tih ljudi da bi drugi mogli živjeti u slobodi, kao i žrtvu svih naših branitelja.”, rekao je župan Zlatko Komadina.

Vana Gović, viša kustosica i voditeljica Centra podsjetila je da je među ukupno 269 žrtava, ubijenih u brutalnom nacističkom zločinu bilo i 96 djece, a najmlađa žrtva, Bosiljka Iskra, imala je samo 7 mjeseci. „Upravo se po tom udjelu djece vidi težina i razmjer zločina počinjenog u Lipi. Od svog otvorenja Muzej štiti uspomena na taj dan i kontinuirano sa svakim svojim programom i aktivnošću ukazuje na presudnu važnost tolerancije, poštivanja drugog i drugačijeg i preuzimanje odgovornosti u gradnji mira danas. Da su se sve te vrijednosti poštivale 30. travnja 1944 godine, taj se zločin nikada ne bi ni desio, istaknula je Gović.

Vijence su na dan tragičnog stradavanja položile i delegacija Općine Matulji prevođena načelnikom Mariom Ćikovićem, udruge antifašista i delegacija Mjesnog odbora Lipa, kao i UABA Liburnije, predvođena predsjednikom Branko Afrićem. On je ujedno i prvi rođeni stanovnik Lipe poslije tragične pogibije cijelog sela. Zahvalio se Županiji i Općini za uređenje Lipe, mjesta u kojem i danas živi te izrazio žaljennje što se zbog epidemije na Spomen obilježju nije mogao okupiti veći broj sudionika. Načelnik Ćiković najavio je nastavak uređenja vanjskih površina Spoemen obilježja.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram