Povežite se s nama

Vijesti

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci partner je internacionalnog projekta Psamides

Objavljeno

na

Pomorski fakultet jedan je od partnera projekta Psamides (Ports small and medium alliance for sustainable development), voditeljice doc.dr.sc. Livije Maglić, a koji predstavlja suradnju mediteranskih zemalja (Francuska, Španjolska, Grčka, Crna Gora, Hrvatska) te okuplja nautičke poduzetnike, voditelje marina, pomorske klastere, udruge brodara i druge gospodarstvenike s ciljem identifikacije novih mogućnosti upravljanja malim i srednjim putničkim lukama te s ciljem formiranja jedinstvenog klastera malih i srednjih luka  Mediterana – temeljenog na „zelenoj“ ekonomiji i „plavom rastu“. 

Projekt Psamides sufinanciran je iz programa Interreg Mediterranean (ERDF), a povezuje dva kritična sektora „plavog rasta“ – luke i nautički turizam. Navedeni sektori od izuzetne su važnosti za područje Mediterana, obzirom na to da čine čak 51% bruto dodatne vrijednosti, 69% radnih mjesta i 61% dobiti ukupne “plave“ ekonomije u EU. 

Vodeći partner projekta je Euroregion Pyrenees Mediterranean, uz ostale partnere: Ports Illes Balears, Ports de la Generalitat de Catalunya, Port de Sète, Port of Heraklion, Pôle Mer Med, Athena R&I Center, IMT Montenegro, SAS Noveltis te uz Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, koji ima dugogodišnje iskustvo u razvoju projekata i studija povezanih s pomorskim putevima i prometom, kao i s ekonomskim razmatranjima i analizom pomorskog i prometnog sektora, usmjerenog na „zelenu“ ekonomiju i ekološki prihvatljiv razvoj pomorstva. Kao  partner Psamides projekta, Pomorski fakultet aktivno sudjeluje u svim projektnim aktivnostima, gdje se posebno ističe izrada detaljnih analiza i dokumenata, koji definiraju načine testiranja i implementacije tehnologija u odabranim lukama. 

Projektne aktivnosti Psamidesa grade izvrsne temelje za razvoj zajednice „plavog rasta“ srednjih i malih luka Mediterana, a transnacionalni pristup im omogućuje stvaranje integriranog poslovnog ekosustava usmjerenog na tehnološki razvoj i inovacije. Aktivnosti se također kreću i u smjeru unapređenja upravljanja „plavim rastom“ te uspostavljanja učinkovitih alata i metodologija upravljanja. 

Osnovni cilj Psamides projekta je optimizirati rad i upravljanje malim i srednjim putničkim lukama i marinama, primjenom inovativnih alata u upravljanju turističkim tokovima, boljim nadzorom troškova, pružanje veće palete usluga kupcima i poticanje primjena eko-inovacija u lukama, pritom smanjujući negativne vanjske posljedice proizašle iz turističkih aktivnosti. Jedan od partnera je i francuski Sas Noveltis, (specijaliziran za razvoj inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u pomorstvu), a koji je u okviru projekta odgovoran za izradu platforme koja će prikupljati podatke iz sedam testiranih tehnologija te će iste  sinkronizirati i harmonizirati, kako bi partneri Pomorski fakultet, Sveučilišta u Rijeci i Institut za moderne tehnologije iz Crne Gore, mogli izraditi tehničke studije i izvješća.

Male i srednje putničke luke ključni su čimbenici konkurentnosti na području Mediterana, a jedna od specifičnosti mediteranskog područja jest upravo raspršenost stotinjak malih i srednjih putničkih luka, koje su od velikog značaja za obalni i pomorski turizam. Stoga je jedan od ciljeva projekta i stvaranje mogućnosti za replikaciju spomenutih modela u stotinama luka diljem Mediterana. 

Ukupni budžet projekta je 2.859.329,75 €, a za vrijeme trajanja – od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2022., bit će testirano sedam različitih inovativnih tehnologija, koje doprinose održivom upravljanju malih i srednjih luka, a koje će biti raspoređene na odabranim pilot lokacijama diljem Mediterana. 

Više o projektu možete saznati putem linka na službenu web stranicu projekta: https://psamides.interreg-med.eu/.

 

 

 

Ključne riječi: Psamides projekt, Livia Maglić, EU projekti, Rijeka, EU fondovi. 

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram