Povežite se s nama

Vijesti

Poropat odgovorio nezadovoljnim vijećnicima: Okolnosti su posebne, preko 6.000 građana u PGŽ je u samoizolaciji

Objavljeno

na


Dio gradskih vijećnika Grada Rijeke izrazio je nezadovoljstvo odlukom o načinu na koji će se održati ovotjedna sjednica, a uskoro im je stigao i odgovor predsjednika Gradskog vijeća, Andreja Poropata:

30. sjednica Gradskog vijeća već je sazvana i bit će održana elektroničkim putem, izjašnjavanjem putem e-maila, sve s obzirom na pogoršanu epidemiološku situacijui u cilju umanjivanja rizika širenja virusa i sukladno Uputi Ministarstva uprave od 13. ožujka 2020. godine.

“S obzirom da je riječ o izvanrednoj situaciji epidemije bolesti COVID – 19, kao predsjednik Gradskog vijeća ocijenio sam da se rad Gradskog vijeća treba prilagoditi trenutnoj situaciji. Velika većina vijećnika tražila je da se sjednica održi elektroničkim putem, a za održavanje sjednice dobivena je suglasnost većine klubova članova u Gradskom vijeću. Prije donošenja konačne odluke savjetovao sam se i s glavnim epidemiologom NZZJZ-a PGŽ-a koji je podržao donošenje takve odluke.

Napominjem da od dana sazivanja sjednice (19. listopada 2020.) niti jedan Klub članova Gradskog vijeća nije iznio ni usmeni ni pisani prigovor ili primjedbu na predviđeni način održavanja sjednice. To je učinila samo nekolicina članova Gradskog vijeća.

Naglašavam da ne ignoriram ni njihovo razmišljanje,ali sam stajališta da je u situaciji posebnih okolnosti, kada je u Primorsko-goranskoj županiji broj oboljelih od COVID-a 19, kao i broj osoba kojima je određena samoizolacija (cca preko 6 000 građana) svakoga dana u porastu, važno osigurati svim članovima Gradskog vijeća, mogućnost sudjelovanja u radu i glasovanja po svim točkama predloženog dnevnog reda. U ovom slučaju to je svima omogućeno, pa tako i onim članovima/članicama Vijeća kojima je određena mjera obavezne samoizolacije.

​S obzirom da ste stajališta da se održavanjem elektroničke sjednice ne poštuju načela javnosti, rasprave i razmjernosti te da ćete biti prisiljena čak tražiti i ocjenu zakonitosti takve sjednice, moram primijetiti da mi je prilično neobjašnjivo da ste tri posljednje sjednice Odbora za Statut, Poslovnik i propise čija ste predsjednica sazvali elektroničkim putem i da su one održane izjašnjavanjem putem e-maila (u srpnju, rujnu i listopadu) pa čak i u razdoblju kada sjednice Gradskog vijeća nisu održane elektroničkim putem. Napominjem da Odbor ima samo pet članova, a Gradsko vijeće 37 tako da ovo Vaše postupanje držim krajnje licemjernim. U situaciji opće krize i neizvjesnosti kada građani od političara očekuju odgovornost, od Vas bih očekivao puno više od običnog politikanstva i podmetanja”, poručio je Poropat.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram