Povežite se s namaNapokon je došao i taj dan – plitku pozornicu kongresne dvorane zamijenili smo pravim kazališnim zdanjem koje ima potencijal udovoljiti svim produkcijskim zahtjevima. Do posljednjeg mjesta ispunjeno gledalište centra Gervais imalo je zadovoljstvo pogledati Kerempuhovu uspješnicu “Ustav Republike Hrvatske.” Budući da je praizvedba predstave bila u veljači ove godine, možemo reći da ju je opatijska publika imala prilike vidjeti tek što je izašla ispod redateljskog čekića Vinka Brešana.

Dramaturški zaplet inspiriran je realnim napetostima nacionalne i diskriminacije seksualne orijentacije koje desetljećima nagrizaju hrvatsko društvo. Gotovo oksimoronski je okarakteriziran lik profesora Vjeke Kralja koji se kao ultradesničarski homoseksualac suprotstavlja hrvatskom policajcu srpske nacionalnosti koji se iz Vasilija prekrstio u Antu. Doslovno i figurativno, rane izazvane verbalnim i fizičkim sukobima, koje trpe diskriminacijom zahvaćeni Ante i Vjeko, liječi medicinska sestra, Antina supruga Maja.

Stominutna predstava, osim što je ispunjena emotivnim trenucima, prožeta je i komičnim situacijama koje neminovno proizlaze iz ove apsurdne konfrontacije. Naposljetku, kod oba lika nadvladaju ljudske vrline nad prišivenim društvenim etiketama. 

„Ustav Republike Hrvatske“ pokazuje da Ustav Republike Hrvatske, koliko god bio temeljni akt modernog hrvatskog društva, često je gažen i ignoriran.

Sljedeća predstava na rasporedu je 11. svibnja kada nam u goste dolazi Teatar Gavran s “Parovima”.