Povežite se s nama

Zasigurno mnogi od vas vole putovati i povremeno putujete; odlazite na skijanja, krstarenja, kod rodbine u Njemačku, te možda pak na organizirana apsolventska putovanja iako ste tek upisali fakultet ili nikad niste. Uzimate svoje mobitele u ruke i fotografirate se, plaćate ulaze u zabavne parkove i muzeje, kupujete suvenire Eiffelovog tornja, pušite marihuanu na Dam trgu u Amsterdamu  i bavite se ostalim aktivnostima kao i drugi turisti u vašoj grupi. Međutim, postoje oni koji drugačije doživljavaju putovanja. Oni ne putuju kako bi uslikali poznate piramide, okupali se na plažama Copacabane ili posjetili uobičajene safari rute. Neki ne odlaze u druge države, na druge kontinente da bi tamo samo bili turisti, već odlaze kako bi proživjeli priče i sudbine sa svojim dalekim rođacima kako ih oni vole nazivati, i to kasnije prenijeli nama. Jedni od takvih, istinskih putnika, su Lazar, Uroš i Marko koji će 1. lipnja u 20 sati, u omladinskom kulturnom centru Palach predstaviti svoj putopis „Bantustan“.

Nakon godinu dana razmišljanja, Marko Đedović, Uroš Krčadinac i Lazar Pašćanović odlučili su se otisnuti u veliku afričku pustolovinu. Trojica prijatelja, inače članovi Kluba putnika, su prešla Afriku od sjevera do juga, putujući na sve načine, od autostopa do aviona, spavajući posvuda, uključujući čak i kod poglavice jednog afričkog plemena. Knjiga “Bantustan” se rodila iz serije blogova o tromjesečnom putovanju kroz Afriku. Ti blogovi, prvotno objavljivani na web-stranici Kluba putnika, su kasnije pretočeni u knjigu o ljudima koje su susretali na tom putu, ali i o međusobnim (ne)slaganjima.

„Putovali smo stopom, pješke i javnim prijevozom, živjeli u zloglasnim kartonskim naseljima afričkih metropola i u selima bez vode i struje, ulazili ljudima u automobile, kuće i živote. Pili smo blatnjavu vodu koju oni piju i spavali na podu po kome trče štakori, dok ogromni dlakavi pauci mile po zidovima, a zrak zuji od malarije. Išli smo posjetiti Afrikance i pitati ih kako su, kako žive, što sanjaju, čega se plaše, o čemu misle.“ (Lazar)

bantustan2

Bantustan čine priče i crteži, intervjui i mape, pjesme i dokumenti. Istovremeno je udžbenik za samostalna putovanja, intimna ispovijest, ilustrirani atlas, zbirka čudnih sudbina, popis malih tajni i sramota. Bantustan je putopis, roman, atlas i enciklopedija.

U sklopu ovog predavanja, predstavit će se i Putnička kuća, najveći godišnji projekt Kluba putnika. Putnička kuća je privremeni besplatni dom za putnike gdje se razmjenjuju vještine, ideje, razmišljanja, stavovi i priče, a predavači će biti  Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović, Nikolina Dodig.