Povežite se s nama

Vijesti

Predstavljen vrhunski znanstveni centar u Rijeci

Objavljeno

na
Uz nazočnost predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, u zgradi sveučilišnih odjela predstavljen je 180 milijuna kuna vrijedan EU projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci”, kojim su opremljeni centri i laboratoriji sveučilišnih sastavnica na Kampusu s ciljem implementacije novih metodologija i tehnologija u inter i multidisciplinarnim područjima znanosti i istraživanja.

Projekt je predstavio rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin sa suradnicima, istaknuvši kako je ovo ulaganje temelj za stvaranje centra znanja, bez kojih nema pametne specijalizacije, što je pak preduvjet za povlačenje sredstava iz europskih fondova.

“Kako bi se ostvarila ta vizija potrebno je još kvalitetnih ljudi, reformiranje studija, partnerstvo sa sveučilištima u okruženju, izgradnja sveučilišne bolnice, kao i realizacija projekta u kojem imamo veliku podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a to je drugi i deset puta veći znanstveno-tehnologijski park,” kazao je rektor Lučin, istaknuvši kako je ovaj projekt temelj za postizanje cilja da Sveučilište, koje se sad nalazi na 450 mjestu, uđe u prvih 200 po znanstvenom prinosu.

Nakon prezentacije rezultata projekta, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović kazao je kako se radi o impresivnim rezultatima. Izrazio je uvjerenje kako će ovo ulaganje u sofisticiranu opremu i ljudske resurse, koje predstavlja ulaganje u kvalitetu, omogućiti da Hrvatska može postati bogatija država nego što li je sad.

Predstavljanju projekta nazočili su i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Projekt Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci obuhvaća opremanje četiri centra s pripadajućim laboratorijima – Centra za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije, Centra za napredno računanje i modeliranje te laboratorije Građevinskog fakulteta. Laboratorije Građevinskog fakulteta čine Hidrotehnički i Geotehnički laboratorij te laboratoriji za prometnice, materijale i konstrukcije.

U svim centrima nabavka opreme osigurat će implementaciju novih metodologija i  tehnologija u inter- i multidisciplinarnim područjima znanosti i istraživanja s ciljem povećanja istraživačkih kapaciteta Sveučilišta. Navedene aktivnosti omogućit će postizanje izvrsnosti u razvoju, inovacijama i istraživanju u Republici Hrvatskoj te smanjiti regionalne nejednakosti u razini znanstvene, istraživačke i obrazovne infrastrukture. Sofisticirana oprema, koja uključuje i superračunalo, omogućiti će povećanje broja sveučilišnih projekata temeljenih na znanju.

Postignuti rezultati implementirat će se u suradnji s malim i srednjim poduzećima na tržištu čime se povećati broj radnih mjesta u srednje visokoj i visokotehnološkoj proizvodnji te povećati broj transfera tehnologije s privatnim sektorom namijenjenih daljnjoj komercijalizaciji. Poduzete aktivnosti osigurat će prisutnost na tržištu čime će projekt dobiti održivu komponentu.

Prvi rezultati projekta već su vidljivi, primjerice na sveučilištu je upotrebnom sofisticirane opreme Odjel za biotehnologiju već stvorio preparat za osteoporozu, koji se trenutno nalazi na kliničkom ispitivanju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 180 milijuna kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 153 milijuna kuna ili 85 posto, a iz državnog proračuna 27 milijuna kuna ili 15 posto. Provedba jednogodišnjeg projekta započela je 19. travnja 2014., prva oprema stigla je u rujnu.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram