Povežite se s nama

Mozaik

Predstavljeno 3D virtualno biciklističko vježbalište za djecu

Objavljeno

na
Hrvatski autoklub/ Autoklub Rijeka i Agencija za odgoj i obrazovanje predstavili su danas edukativno-preventivno 3D biciklističko vježbalište. Moći će ga koristiti učenici petih i šestih razreda osnovnih škola koji su sudionici tradicionalne akcije HAK-a “Sigurno u prometu”, kao i svi ostali zainteresirani učenici svih naših osnovnih škola.

Hrvatski autoklub zalaže se za povećanje sigurnosti cestovnog prometa, posebice kad je riječ o ugroženim skupinama sudionika – djeci. Jedan od globalnih prioriteta, prepoznatih i od Ujedinjenih naroda, je unaprjeđenje ponašanja i navika sudionika cestovnog prometa. Hrvatski autoklub izravno je angažiran upravo na informiranju, edukaciji i treningu djece i mladih.

Pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje gđa. Sanja Urek pohvalila je visoku razinu akcije koja je posljedica kvalitetne suradnje institucija, posebno sa HAK-om kao partnerom. Naglasila je izuzetnu važnost njegovanja prometne kulture te pozvala sve osnovne škole da se uključe u akciju.

Pravobraniteljica za djecu dr.sc. Ivana Milas Klarić kazala je kako sudjelovanje djece u ovoj akciji doprinosi smanjenju njihovog stradavanja u cestovnom prometu, a dodatkom zabavnog elementa akcija će biti još atraktivnija. “Ova akcija je jedan od rijetkih sjajnih primjera suradnje više resora, koji doprinosi povećanju sigurnosti djece u prometu”, naglasila je Pravobraniteljica za djecu.

Akcija “Sigurno u prometu”, koja će se ovog travnja i svibnja održati po 23. put, jedna je od aktivnosti u kojoj učenici stječu temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te svladavaju vještinu vožnje biciklom.

U akciji koju zajednički provode Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski autoklub, sudjeluju učenice i učenici petih i šestih razreda, na školskim natjecanjima. Pobjedničke ekipe od dvije djevojčice i dva dječaka sudjeluju u natjecanju na županijskoj razini, u organizaciji autoklubova, a pobjednici županijskih natjecanja sudjeluju u državnom natjecanju koje organizira Hrvatski autoklub. Prošle godine u akciji je sudjelovalo 3.433 djece iz 251 škole.

Pobjednike državnog natjecanja Hrvatski autoklub šalje, kao svoju ekipu, na europsko natjecanje, koje će se ove godine u rujnu održati u Beču.

Teorijski dio akcije, provjera znanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila, pred nekoliko godina je unaprijeđena informatizacijom natjecanja uvođenjem internetske aplikacije “Sigurno u prometu” (sup.hak.hr). Na današnjem događanju predstavljen je i taj segment akcije. Suradnjom Hrvatskog autokluba i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet omogućeno je da aplikaciju koriste svi učenici koristeći već postojeće CARNet-ove korisničke račune. Najznačajnije mogućnosti aplikacije su unos prijava za natjecanja, on-line provedba teorijskih ispita (od školskog do državnog natjecanja), te javni pregled rezultata svih sudionika na svim razinama natjecanja.

djeca-komp1

Prije početka nove akcije, sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Hrvatskog autokluba i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje izrađeno je 3D virtualno vježbalište. Riječ je o edukativnoj računalnoj igri – vjernom prikazu praktičnog dijela akcije „Sigurno u prometu“, koje su danas javnosti predstavili njegovi autori.

Virtualni, internetski biciklistički poligon sadrži elemente – prepreke, koje učenici svladavaju tijekom natjecanja u sklopu akcije. Sudjelujući u računalnoj igri, kao pomagalu u pripremi za natjecanje, učenici – sudionici školskih, županijskih ili državnog natjecanja upoznaju se s elementima vježbališta, virtualno voze njima te se upoznaju s vrstama pogrešaka koje se u vožnji mogu činiti i brojem negativnih bodova.

Prilikom vožnje sudionici prate svoje napredovanje kroz igru i rezultate, bodovane kao i u realnom natjecanju. Osim što se zabavljaju, tako stječu i vještine važne za samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu.

U Hrvatskom autoklubu/Autoklubu Rijeka procjenjuju da je riječ o jedinstvenoj cjelini u sigurnosnom, prometnom i edukativnom smislu te da nešto slično ne postoji u našoj zemlji niti u sklopu ijednog sličnog natjecanja za učenike osnovnih škola.

3D virtualno vježbalište proizvela je domaća tvrtka Kreativni odjel iz Rijeke. Tvrtka dulje vremena surađuje na projektima povećanja cestovne sigurnosti, razvivši u suradnji s Autoklubom Rijeka edukativni simulator cestovnog prometa Urban Jungle.

“Ponosni smo što smo izradili nešto i za one koji rade prve korake u prometu”, kazao je g. Davor Pasarić iz Kreativnog odjela.

U sljedećem razdoblju u planu je kompletiranje poligona sa dodatnim preprekama, u cijelosti prema propisanim elementima za održavanje svih razina natjecanja u našoj zemlji kao i za međunarodno natjecanje.

Praktični prikaz vožnje po virtualnom vježbalištu napravili su učenici OŠ Trsat iz Rijeke, koji ga testiraju posljednje vrijeme, prije službenog početka korištenja, a koji su prošle godine činili ekipu PGŽ na državnom natjecanju i osvojili 1. mjesto u konkurenciji 21 ekipe.

Ističemo kako je tijekom 2014. u našoj zemlji u prometnim nesrećama smrtno stradalo osmero djece, kao i 2013., dok se broj teških i lakših tjelesnih ozljeda djece smanjio sa 1.036 u 2013. na 964 u 2014. Pritom je najmanji udio stradale djece kao vozača (12% stradalih), a najveći udio djece stradale kao putnici u vozilima (55%), dok ih kao pješaci strada oko 32%. Akcija „Sigurno u prometu“ usmjerena je na djecu kao samostalne sudionike u cestovnom prometu, odnosno vozače.

Više: http://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/prometna-preventiva/sigurno-u-prometu/.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram