Povežite se s nama

Mozaik

Program sjećanja: Morriconeovi utorci u Ljetnom Art-kinu

Objavljeno

na
Kolovoz u Ljetnom Art-kinu posvećen je nedavno preminuloj legendi filmske glazbe Enniju Morriconeu, uz njegovu kultnu suradnju sa Sergiom Leoneom, pa je svaki utorak u mjesecu rezerviran za jedan dio Dolarske trilogije – Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, loš, zao – uključujući i njen (neslužbeno) zaključni dio Bilo jednom na Divljem zapadu.

Legenda filmske glazbe – Ennio Morricone – nedavno je zasluženo otišla u legendu, dok je nama ostalo njegovo umjetničko djelo rasuto u više od petsto filmskih i televizijskih naslova. A čim se spomene Morriconeovo ime, odmah se pomisli na Sergia Leonea i obrnuto. Tom prigodom Art-kino odlučilo je odati počast ovom velikanu pa će u kolovozu kroz četiri utorka prikazati trilogiju špageti-vesterna, popularno zvanu Čovjek bez imena koja objedinjuje kultne naslove legendarnih Morriconeovih melodija Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, loš, zao, uključujući i njezin (neslužbeno) zaključni dio, Bilo jednom na Divljem zapadu.

Program Sjećanja na Ennija Morriconea u Ljetnom Art-kinu otvara prvi dio trilogije Za šaku dolara u utorak, 4. kolovoza u 21 sat. Začetak špageti-vesterna i prvi dio Dolarske trilogije donosi prvo pojavljivanje tzv. čovjeka bez imena (Clint Eastwood) na velikom platnu koji iz neobjašnjivih razloga dolazi u San Miguel, gradić na meksičko-američkoj granici kojeg razdiru sukobi zavađenih krijumčarskih obitelji Rojos i Baxter. Čovjek se pridružuje toj igri unoseći među njih još veći razdor odavanjem povjerljivih informacija suprotnim stranama, otmicama i ubojstvima. Ulogu glavnog negativca u ovom filmu preuzeo je na svoja pleća još jedan velikan svjetskog glumišta Gian Maria Volontè.

Utorak u nastavku mjeseca, 11. kolovoza u 21 sat, donosi drugi dio trilogije  Za dolar više u kojem Eastwood glumi lovca na glave, a u priču se uvodi još jedna legenda špageti-žanra, Lee Van Cleef koji glumi pukovnika Douglasa Mortimera, suparničkog lovca na odmetnute glave. Obojica su na tragu psihopatskom meksičkom banditu El Indiu (G. M. Volontè), odbjeglom zatvoreniku, i njegovoj bandi. U početku sukobljeni, lovci shvaćaju kako će se jedino udruženi moći dočepati željenog trofeja. Ulogu El Indiovog pomoćnika u filmu igra legenda njemačkog, ali i svjetskog filma Klaus Kinski.

Treći i najpoznatiji dio trilogije Dobar, loš, zao, na programu 18. kolovoza u 21 sat, radnju smješta u vrijeme trajanja Američkog građanskog rata. Lik Dobrog (C. Eastwood) profesionalni je revolveraš i lovac na glave koji silom prilika radi u tandemu s odmetnikom Tucom (lik Lošeg, Eli Wallach) za kojim je raspisana tjeralica, dok je Zli (Lee Van Cleef) plaćenik u potrazi za čovjekom zvanim Bill Carson koji je od Konfederacijske vojske ukrao zlato u vrijednosti od 200,000$ i zakopao ga na jednom groblju. Igra u troje sa zajedničkim ciljem i pogubnim ishodom može početi.

Zaključni je dio ciklusa, ujedno i neslužbeni kraj dolarske sage, Bilo jednom na Divljem zapadu, na programu 25. kolovoza u 21 sat. Lik čovjeka bez imena u ovom filmu zadobiva formu tajanstvenog stranca s harmonikom (Charles Bronson) o čijim stvarnim motivima do samog kraja filma ne saznajemo ništa. Zanimljivosti radi, suradnici na scenariju ovog filma, pored Leonea, bili su Bernardo Bertolucci i Dario Argento, tadašnje mlade nade talijanske kinematografije koje će svoj komad svjetske slave tek kasnije zaslužiti.

Svi spomenuti filmovi svoju iznimnu popularnost, osim Leonovoj naglašeno stiliziranoj režiji, jednakim dijelom duguju Morriconeovim ništa manje stiliziranim i efektnim skladbama. Čovjek čija je glazba obilježila neke od najpoznatijih filmova svih vremena, nakon mnogobrojnih nominacija, svog prvog zlatnog kipića, onog za životno djelo, osvojio je 2007. godine, a još jednom 2016.– za glazbu u Tarantinovom filmu Mrska osmorka, postavši najstarijim dobitnikom te nagrade u natjecateljskom dijelu. Preminuo je u srpnju ove godine, u 91. godini života.

Projekcije filmova održavaju se u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram