Povežite se s nama

Mozaik

Projekt Lazarus – koncert za glazbene sladokusce

Objavljeno

na
Jedinstvena glazbena pojava u Hrvatskoj nedvojbeno je vokalni ansambl „Projekt Lazarus“,  njegova je primarna zadaća: promocija, revitalizacija i prezentacija hrvatske glazbene baštine. Lazarus je 20.12. nastupio u Guvernerovoj palači u Rijeci s programom stare glazbe hrvatskih skladatelja. Zanimljiv program za „glazbene šmekere“ započeo je sa skladbama Ivana Lukačića „Sacrae cantiones“ iz 1620.

Odmah na početku koncerta mogli smo se uvjeriti u izbalansiran zvuk koji odiše mistikom, svaki pojedini član ansambla trudio se svoju dionicu otpjevati što uvjerljivije kako bi cjelina bila jasna i kompaktna. Zadnje navedeno je od krucijalnog značaja za ovakav tip koncertnog programa koji većini publike nije pretjerano poznat. Iz Lukačićeva ciklusa moramo kao posebno dojmljive izdvojiti „Quam pulchra est“ i „Panis angelicus“.  Glazba Vinka Jelića jedinstvena je pojava u glazbenoj literaturi zbog svoje neobične ljepote i bogatstva zanimljivim kompozicijskim rješenjima. Ciklus „Parnassia militia“ donio je tri skladbe iz kojih je razvidna Jelićeva genijalnost i iskonska pobožnost. Članovi ansambla Lazarus pjevali su Jelića s izuzetnim dinamičkim lukom koji se razvijao postupno ali sigurno, bez reverzibilnih momenata. Bila je to dobro nivelirana izvedba koja se vješto ljuljala između povijesno osvještene izvedbe i suvremenih interpretativnih tendencija, a takav balans nije lako postići.

Tu moramo odati priznanje umjetničkom voditelju Darijanu Iveziću koji je ravnao ansamblom te ga pratio na jedinstvenim malim orguljama. Ivezić je pazio na ravnotežu glasova koji čine ansambl kako ne bi došlo do diskrepancija, isto tako mogli smo vidjeti koliko je umjetničkom voditelju stalo do njegovih umjetnika, a to je danas rijetkost. Program je završio s Damjanom Nembrijem tj. njegovom skladbom  „Brevis et facilis psalorum“ čiji nas je posljednji odlomak „Magnificant“ potaknuo na iskren i dugačak pljesak. Koncert Projekta Lazarus jedinstven  je glazbeni događaj te je velika šteta što nije imao i veći medijski odjek, jer ovakav koncert u Rijeci još nismo doživjeli. Za to posebnu zahvalnost dugujemo Umjetničkoj organizaciji „Cristoforium“.

Na kraju čestitamo na ovom izuzetnom koncertu svakom članu ansambla Lazarus ponaosob, te se iskreno nadamo da ćemo imati prilike slušati više ovakvih koncerata u budućnosti.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram